Acht tips om stiekem te solliciteren


I (don’t) like your attention please…
Inmiddels kan ik er hard om lachen, maar nog niet eens zo heel lang geleden solliciteerde ik me suf. Dat leverde me uiteindelijk niet alleen een leuke baan op, maar ook wat wijze lessen. Uit de oude doos: acht manieren om te solliciteren vanuit een (niet fantastische) baan.
Het mag dan klinken als een luxe, maar echt makkelijk is het niet: solliciteren vanuit een baan. Want waar je als werkloze alle tijd van de wereld hebt voor het schrijven van brieven of het houden van sollicitatiegesprekken, ben je als werkende al blij als je je telefoon kan opnemen op kantoor wanneer je potentiële nieuwe werkgever belt. Daarom hier een paar tips voor de sollicitant mét een baan.
1. Minder werken
Zolang je werkgever en je portemonnee het toelaten: ga een (halve) dag per week minder werken. Op deze dag kun je vervolgens naar hartenlust vacatures zoeken, sollicitatiebrieven schrijven, telefoontjes plegen en sollicitatiegesprekken plannen. Zonder je baas het door hoeft te hebben welteverstaan. Voor degenen die veertig uur per week werken daarom alsnog de volgende tips:
2. Niet dromen maar doen
Plan één avond per week in om eens goed naar vacatures te zoeken en brieven te schrijven. Dit is op werk immers onmogelijk dan wel uiterst tricky (en alles behalve fair). Denk aan cookies of die roddelende collega die opeens achter je staat. Voor die paar telefoontjes kun je best af en toe even een blokje om lopen in de pauze of een stil kamertje opzoeken.
3. Vroeg of laat
Plan sollicitatiegesprekken bij voorkeur zo vroeg of juist zo laat mogelijk op de dag. Iets later beginnen of iets eerder weggaan scheelt al met al zo een paar vakantiedagen en roept bovendien minder vragen op bij je leidinggevende.
4. Wees niet te desperate
Dat je weg wilt bij je huidige werkgever betekent niet dat alles beter is dan wat je hebt. Pak dan ook niet alles wat je pakken kan, maar bedenk goed of je er wel echt (op lange termijn) op vooruit gaat. De weg terug kan later misschien nog wel lastiger blijken dan het vinden van die andere baan was.
5. Sollicitatie-outfit
Als je normaal gesprekken vrij casual gekleed gaat, kun je jezelf in sollicitatietijd een iets nettere kledingstijl aanmeten. Zo valt het minder op als je een keer in je pumps/kokerrok/pak op kantoor arriveert (en laat binnenkomt of vroeg weggaat). Een stropdas kan trouwens ook af zodra je het sollicitatiegesprek hebt verlaten.
6. Social media code
Pas op met berichten op Facebook en Twitter. Een opmerking over je dubbelleven is zo gevonden. Denk daarbij niet alleen aan je eigen posts, maar richt ook je vrienden goed af. Wie het zekere voor het onzekere doet er goed aan geen “vrienden te worden” met collega’s. Goede privacyinstellingen kunnen overigens ook nooit kwaad.
7.  Toch netwerken
Dat je niet te openlijk over je sollicitaties kunt praten zegt niet dat je niemand moet laten weten dat je een baan zoekt. Integendeel. Ook mét een baan is je netwerk één van de belangrijkste instrumenten in de zoektocht. Wees alleen discreet: privéberichtjes kunnen best. Je kunt daarbij ook altijd even voor de zekerheid melden dat je liever hebt dat je werkgever van niets weet.
8. Eerlijk zijn
Als eerlijkheid voor jou het langst duurt, kun je je afvragen wat het ergste is dat je kan overkomen a;s je werkgever erachter komt dat je op zoek bent naar ander werk. Zit je nog in je proeftijd of loopt je tijdelijke contract bijna af? Dan valt er misschien meer te verliezen dan wanneer je een vast contract hebt. Een voordeel van open kaart spelen is wel dat je je werkgever je wellicht kan helpen met zoeken of je een goede referentie kan geven.
Jaja, het leven van sollicitant mét een baan gaat niet over rozen. Maar wees blij dat je in ieder geval al een baan hebt.  Erger dan een dubbele agenda op het werk is immers toch echt het hebben van helemaal geen werk.
Hoe snel heb jij jouw baan gevonden? En heb jij nog goede tips?
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *