Toerist in eigen land: De Kaasmarkt in Alkmaar 3


Traditionele kaasdragers in Alkmaar

Van Alaska en Kenia tot Nieuw-Zeeland en Maleisië… We reizen heel wat af, maar hoeveel weten we over ons eigen land? Dit jaar verken ik Nederland! Eind april bezocht ik (o.a. de kaasmarkt in) Alkmaar.

In Australië ben ik veel Australiërs tegengekomen die minder van hun land hadden gezien dan ik. Alice Springs, Darwin, Perth; de meeste Aussies komen er nooit. Dat vond ik eerst maar gek, maar zette me later aan het denken. Hoeveel had ik nou echt van Nederland gezien? Op dat moment was een plan geboren: ik zou meer van Nederland gaan verkennen als ik weer terug was! Vrijdag 24 april stond (de kaasmarkt in) Alkmaar op het programma.

De Kaasmarkt
Na de Zaanse Schans en de Keukenhof moesten mijn moeder en ik even nadenken wat onze volgende bestemming in eigen land zou worden. Allebei wilden we uiteindelijk graag naar een kaasmarkt, maar welke? De kaasmarkt in Alkmaar kwam ons qua dag (vrijdag) het beste uit, dus Alkmaar it is! De kaasmarkt wordt overigens niet het hele jaar door gehouden: alleen van begin april tot begin september vindt elke week op vrijdag de Alkmaarse kaasmarkt plaats. Deze kaasmarkt duurt van 10:00 tot 12:30 uur en wordt letterlijk al eeuwen bij De Weeg gehouden. Rond 1600(!) is het kaasdragersgilde opgericht en er zijn bewijzen uit 1622 van een kaasmarkt. Anno 2015 zijn het vooral toeristen die op de Alkmaarse markt afkomen: als mijn moeder en ik iets voor 10 uur bij De Weeg aankomen, moeten we achter de rijendikke mensenmassa aansluiten om een glimp van de kazen op te kunnen vangen.



De Waag



We zijn niet de enigen…

Om 9:50 uur blijken de toeristen al welkom te zijn geheten door de ‘presentatrice’ van de kaasmarkt. Vijf minuten later wordt de belluider geïntroduceerd, die om 10:00 uur de bel luidt. De markt is officieel geopend. Hierop volgt een mondelinge uitleg van de presentatrice in het Nederlands, Duits, Engels en Frans. Deze uitleg is ook op een groot scherm te volgen en beschrijft alles wat er op de markt gebeurt: het dragen van de kazen, het testen, proeven en beoordelen, en het onderhandelen, wegen en kopen van de kazen. Tot slot worden (een deel van) de kazen weer weggedragen. Om 11:20 uur start de hele poppenkast voor een tweede keer.

Om half 11 zijn de meeste mensen het al zat en kunnen wij eindelijk vooraan komen om wat mooie foto’s te maken. Geduld wordt beloond, al denkt de massa daar anders over. Toeristen en bejaarden proberen al duwend, dringend en onderhandelend naar voren te komen. Het is alsof ik tussen een groep kleine kinderen ben beland. Ik wil ze bijna een tik geven met mijn selfiestok, maar bedenk dat ik als jongste wellicht maar de wijste moet zijn. Ik laat ze uiteraard niet voordringen, maar sta mijn plek vooraan af als ik genoeg mooie foto’s gemaakt heb. Tip: als je haast hebt kun je beter vroeg komen zodat je direct vooraan kunt staan.



Zo lopen we er altijd bij hier



Alles voor de toeristen



Het is niet écht Nederlands als er geen bejaarden en Aziaten zijn!

En meer
Er is meer te zien dan alleen de kaasmarkt op het plein. Om het plein heen staan kraampjes met – uiteraard – kaas, poffertjes en stroopwafels. In de grachten varen rondvaartboten(!) en gondels met oude mannetjes en – jawel – kazen. Het hele centrum van Alkmaar lijkt in het teken van de kaasmarkt en de toeristen te staan: het is overal druk, er lopen mensen in klederdracht en op klompen, er is overal kaas te koop, en ik zie zelfs weer een kraam met klompen. Alkmaar doet me een beetje denken aan Haarlem (sorry als ik mensen beledig): een echt Hollands stadje met een mooi oud centrum, grachtjes, je kent het wel. En er zit zelfs een Anne & Max 😉 Daar lunchen we uitgebreid met een gezonde clubsandwich, sapje, koffie en thee. Mede door het heerlijke weer is het een prachtig (half) dagje geworden!

Kijk voor meer info over de Alkmaarse kaasmarkt op www.kaasmarkt.nl. De kaasmarkt is prima te bereiken per trein: uitstappen in Alkmaar en dan tien minuten lopen. De bordjes (en toeristen) volgen en je bent er!

Mooi bruggetje voor De Waag





Hollands straatbeeld

Anne & Max is net geopend in Alkmaar

No clogs, no glory!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Toerist in eigen land: De Kaasmarkt in Alkmaar