Een dagje Scheveningen: do’s & don’ts 1


Het strand, vlakbij Andante Hotel

Scheveningen is misschien wel de bekendste badplaats van Nederland. Maar hoe vaak zet jij er voet op het strand? Tijd om weer eens een tripje te boeken! Deze dingen kun je vast op je (not-)to-do-lijstje zetten.


Laatst stelde mijn moeder voor om samen naar Scheveningen te gaan. Ze had kaartjes voor de musical Billy Elliot, en die draait exclusief in het Circustheater in Scheveningen. Enthousiast zei ik ‘ja’. Tegen een dagje weg zeg ik geen nee! Al snel werd het dagje een nachtje, en een nachtje een heus weekendje. En zo kon ik gelijk research doen voor jullie: wat te doen in Scheveningen en wat niet?

 

DO’s

Ga naar de musical

Zeg je Scheveningen, dan zeg je het Circustheater. Een musical pakken hoort er dan ook gewoon bij! Wij waren dus naar de voorstelling Billy Elliot. Een leuke, vermakelijke musical, met veel humor en – uiteraard – spectaculaire dansscènes. Als verwend meisje moet ik echter zeggen dat Miss Saigon, die ik in Londen zag, mijn favoriet blijft. Een kaartje voor Billy Elliot begint bij € 55,50 (of ga met de jaarlijkse musical-actie van Albert Heijn). Tip: boek er ook meteen een dinertje en pauze-arrangement bij. Eten moet je toch, en het restaurant bij het Circustheater is niet alleen gezellig en goed, maar houdt er ook rekening mee hoelaat je voorstelling begint. Met het pauze-arrangement staan je drankje en hapje voor je klaar zodra je de lounge in loopt. Ideaal!

 

Blijf slapen

Waarom anderhalf uur reizen, een musical zien, en daarna weer anderhalf uur terug? Waarom niet blijven slapen in een hotel vlakbij het Circustheater, zodat je na de musical snel in je hotelkamer bent en lekker onder de wol kunt kruipen? Waarom niet lekker een weekendje weg ervan maken en de volgende dag genieten van het strand van Scheveningen? Tja, waarom niet inderdaad? En dus sliepen mijn moeder en ik in Hotel Andante, op 650 meter afstand van het Circustheater. Hotel Andante krijgt een 7,8 op Booking.com en dat klopt wel. Een fijn hotel met aardig personeel, prima kamers en een lekker ontbijtje. En ook als je niet voor de musical komt is de ligging perfect: Het strand is letterlijk om de hoek. P.S. Ook het Kurhaus is (vanaf 350 euro) een leuk hotelletje… 😉

 

Ik at de pasta met zalm, hmmm!
’s Morgens nog rustig op het strand, met het Kurhaus op de achtergrond.

Kom met OV

Omdat ik geen auto heb, had ik sowieso het idee om met het OV naar Scheveningen te gaan. Hoe anders hè? Mijn moeder wilde eigenlijk met haar auto gaan, maar de parkeerkosten in Scheveningen bleken vrij hoog. Ook met de trein dus! En achteraf ook zeker een goede keuze, want door code rood die dag lagen er wat bomen op de weg naar Scheveningen, en was de badplaats vanuit Amsterdam dus ook alleen met OV te bereiken. Vanaf Den Haag Centraal is het nog geen kwartiertje met de tram voor je in Scheveningen bent. Tram 1 rijdt vanaf het station tot aan Andante Hotel. Tram 9 rijdt naar het Circustheater.

Yoga op het strand

Yoga is fijn. Het strand is fijn. En het combineren van beide is helemaal top! Yoga op het strand leek mij altijd al wel wat. Ik deed het al eens in Vietnam (al was dat meer een terras aan het strand met uitzicht op zee), en was vastbesloten het in Scheveningen weer eens te doen. En dus Google’de ik naar ‘yoga strand Scheveningen’. Ik vond een aantal opties, maar er was er maar eentje die op de juiste dag (zondag 26 juli) yogales op het strand aanbood: Jorplace. Jorplace is een hostel in Scheveningen, dat naast de gebruikelijke dorms en cheap ass ontbijtjes dus ook yoga op het strand aanbiedt. Hiervoor wordt yogaleraar Eric ingeschakeld, die in zijn ‘normale’ dagelijkse leven fotograaf is. Voor tien euro p.p bleken we privéles te hebben, want de meeste backpackers staan nou eenmaal niet te springen om om 10:00 uur ’s morgens een yogalesje te volgen. Maar wij wel, supergaaf! Ik begon vrij omgevingsbewust, maar zat uiteindelijk helemaal zen in mijn eigen wereldje. Voor de volgende keer lijkt een surflesje mij ook heel leuk!

Mijn eerste crawl-pose (in the making)

DON’T

Pier

Hoewel de pier weer open is, is hij nog net zo lelijk als voorheen. Vooral het voormalige restaurant en de andere (ex-)gebouwen aan het einde zijn afschuwelijk om te zien. Bovendien ligt de pier helemaal niet ver in het water, dus echt spectaculair wordt het niet. Maar genoeg gezeurd. Het goede nieuws is dat er allerlei leuke tentjes gaan openen op de pier. Firma Pickles bijvoorbeeld, maar ook deze streetfoodconcepten. Yummie, toch maar eens terug!

Lees hier meer over de nieuwe pier!

 

Eten op boulevard

Minstens zo treurig als de pier is de boulevard van Scheveningen. Niets chics aan! De één na de andere verpauperde toeristentent biedt saaie maaltijden aan die ik niet zou durven eten.  Als de terrassen er al zo uit zien, hoe zou de keuken er dan immers bijstaan? Eet dus liever bij een strandtent op het strand. Toch ook veel leuker met je voetjes in het zand en uitzicht op zee?

Lelijke boulevard
En sfeerloze pier

Vergeten in te smeren

Het kan hard gaan aan het water. Zeker als je een uurtje zit te yoga’en en je niet hebt ingesmeerd… Dom natuurlijk! En zo zat ik aan het einde van de dag met een kreeftenhoofd weer in de trein. Insmeren is het devies, bijvoorbeeld met mijn favo-gezichtszonnebrand. Code rood is voor niemand leuk!


Voor je rust komen

Kom niet naar Scheveningen voor je rust; het is één van de drukste badplaatsen van Nederland. Ik ben nog niet in het hoogseizoen naar Noordwijk geweest, maar daar was het toch een stuk rustiger (en meer klasse). Als je echt rust wilt, moet je naar Zeeland gaan. Daar sliep ik laatst in middle-of-nowhere-hotel Kamperduinen.

 

Tip: koop de Time to momo Den Haag (voorheen de 100%-gidsjes)

Heb jij nog leuke tips voor Scheveningen? Of dingen die je juist níet moet doen?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Een dagje Scheveningen: do’s & don’ts