Staycation: YAYS in Amsterdam


Feel like a local bij YAYS (al heb ik zo’n appartement thuis niet hoor!)

Afgelopen weekend woonde ik voor heel even weer in Amsterdam. Ik sliep één nachtje in de concierged boutique appartments van YAYS aan de Zoutkeetsgracht, in de authentieke Zeeheldenbuurt nabij de Jordaan. Lees hier meer over dit nieuwe, toffe concept en deze leuke uitvalsbasis.

Op uitnodiging van YAYS (hoera!) mocht ik dit weekend hun nieuwste appartementen gaan testen aan de Zoutkeetsgracht in Amsterdam. Het concept? Concierged boutique appartments. Oftwel: het professionele van een hotel, met de sfeer van een goede Airbnb. Toen ik hoorde over YAYS moest ik direct denken aan Wellington, waar mijn vriend en ik ook in een serviced appartment verbleven. Een aanrader! Ook nu ging ik weer met mijn vriend op pad, maar het appartement bleek een stuk luxueuzer dan dat in Wellie.

De woonboot, met daar achter de drie oude pakhuizen (nu YAYS).
De Zoutkeetsgracht, een combinatie van authenticiteit en sociale huurwoningen(?).

Groot comfort

Eerste indruk? Wat een huuuuge appartement! Het appartement dat wij toegewezen kregen zat aan de voorzijde van het complex, dat totaal 32 appartementen huisvest. Het complex bestaat uit drie voormalige pakhuizen, die gebouwd werden in de 18de eeuw. Daar is behalve de buitenkant van het pand niets meer van te zien. Het complex is van binnen volledig gestript en weer opgebouwd. Ons appartement is maar liefst 75 vierkante meter groot en alles is wit. Ik houd daarvan! We komen binnen in de woonkamer, waar een bank en vier stoelen voor een tv staan. Als je verder loopt – over de glazen vloer – kom je bij de keuken terecht. Die is van alle gemakken voorzien: een afwasmachine, kookplaats, Nespresso-apparaat (inclusief een paar cupjes), grote koelkast en ruime eettafel. Helaas heb ik geen plannen om te koken. Er zijn te veel leuke spots te ontdekken in de buurt!

Met een trapje gaan we naar beneden, zodat we in het souterrain uitkomen. Daar is nog een ‘kinderslaapkamer’ met twee losse (Boxspring!)-bedden, een badkamer met douche en apart toilet, en de ‘masterbedroom’ met een heerlijk tweepersoonsbed. Ook dit is weer een Boxspring. Wanneer mogen we naar bed? Onze slaapkamer en de keuken grenzen aan de straatkant, wat vanuit de keuken een prachtig zicht geeft op de Zoutkeetsgracht. Hello Amsterdam, it’s good to be back! 

De woonkamer
De keuken
De eethoek
De badkamer
De masterbedroom

Live like a local

Door het concept van boutique appartments (en het feit dat ik jaren in Amsterdam heb gewoond), voelt mijn nieuwe verblijfplaats al snel als thuis. Maar omdat ik nooit eerder in deze buurt woonde (maar wel in deze en deze), voelt het ook wel weer als een mini-vakantie in eigen land. En laat ik daar nou erg van houden! In tegenstelling tot mijn eerdere staycations, is dit tripje echter niet een #toeristineigenland’je. Live like a local, dat is meer het idee. YAYS prijst bijoorbeeld voornamelijk lokale spots aan, zowel op hun Facebook-pagina als op hun offline prikbord. De Zoutskeetsgracht is dus ideaal voor wie ‘het echte Amsterdam’ wilt ontdekken (zonder hordes toeristen om zich heen), maar wel dichtbij de trekpleisters wilt zitten. Tram 3 brengt je de hele stad door, met bus 18 ben je zo op Amsterdam Centraal, en lopend kom je ook een heel eind. Bij het Westerpark of Haarlemmerplein bijvoorbeeld.

De Zoutkeetsgracht en alle plekjes waar we naartoe zijn gegaan.

Amsterdam, Barcelona, Parijs

YAYS opende begin augustus 2015 haar deuren aan de Zoutkeetsgracht in Amsterdam. Eerder dit jaar openden de appartementen aan de Bickersgracht (dichtbij de Zoutkeetsgracht) en de Oostenburgergracht (achter Artis). Zoals altijd bij boutique accomodaties, zijn alle appartementen verschillend. Al hebben alle appartementen van YAYS wel een nette, huiselijke uitstraling. Ideaal voor business of pleasure (of beide), mits je er wat geld voor over hebt. Je moet toch zo op 80 euro per persoon per nacht rekenen (160 euro per nacht voor een tweepersoonsappartement). Al is Amsterdam sowieso niet goedkoop natuurlijk. Gemiddeld betalen toeristen 142 euro per nacht voor een hotelkamer. Wie niet wilt inleveren op het comfort van YAYS, maar wel minder wilt betalen, kan zijn hart ophalen in Barcelona. YAYS werkt samen met partner Short Stay Group, die naast Amsterdam ook appartementen in Barcelona (en Parijs!) heeft. De appartementen in Barcelona zijn de helft zo duur als in Amsterdam.

Kanttekeningen

Naast het feit dat de prijs wat aan de hoge kant is (al krijg je er dus wel wat voor terug), is het appartement niet op en top schoon. Op de grond signaleer ik wat haren (not mine) en stof. Tja, dat laatste heb je met oude panden die net verbouwd zijn natuurlijk, maar ik wilde het toch even noemen. Jullie weten (hopelijk) dat ik altijd transparant en eerlijk wil zijn op mijn blog, ook (juist) als ik dingen gesponsord heb gekregen. Een ander minpuntje was dat er geen warm water was ’s morgens. Dat kan gebeuren en daar kan YAYS niets aan doen. Althans, niet wat betreft de oorzaak (denk ik). Wel kan er een goede oplossing worden geboden, en dat deed YAYS gelukkig. We mochten gebruik maken van de badkamer in een wel heel uniek appartement: de YAYS-woonboot in de Zoutkeetsgracht. Wat een ervaring! Ik baalde dat ik mijn camera niet mee had genomen om te gaan douchen!

Spelen met de see-through-vloer
Artikel 2.55 was here!

Hotspots in de buurt

Hoewel het verleidelijk was om heel veel te chillen in het appartement, zijn we natuurlijk toch maar even de stad ingetrokken. Zaterdag lunchten we bij Walvis in de Spaarndammerstraat, om de hoek bij vriendin L., waar ik de nacht ervoor nog had geslapen. ’s Middags gingen we naar de bioscoop (Dope, leuk!) bij Muntplein, waarna we meteen weer door konden voor het diner. Ik had gereserveerd bij New King, één van mijn favoriete Aziatische tentjes in Amsterdam. ’s Avonds genoten we van de luxe van een eigen appartement in Amsterdam en keken nog een filmpje op de bank.

Na zondagochtend rustig te zijn wakker geworden (en te hebben gedoucht op een woonboot), brunchten we bij Worst, een tip van Culy.nl. Die bleek helemaal terecht natuurlijk. Ik ging voor de Huevos Rancheros, mijn vriend voor de Eggs Benedict. Allebei een goede koffie en een sapje erbij, niets meer aan doen!

Brunch bij Worst
Worst aan de Barendszstraat 171
Het pontje bij YAYS om de hoek (inclusief hipster-spot)
Koffie drinken in Noord

Noord en West

’s Middags besloten we toch nog even de toerist uit te hangen en het pontje te pakken naar Noord. Het pontje is gratis en gaat zo ongeveer naast de Zeeheldenbuurt, dus waarom ook niet? Bovendien is Noord hartstikke hip en kom ik er eigenlijk nooit. Hoogte tijd voor een koffietje bij NDSM-werf en een wandelingetje langs het IJ dus! Aan het eind van de middag borrelden we nog even met vrienden bij De Hallen, waar ik nog nooit(!!) geweest was (blame Australia). Minder groot dan de Markthal in Rotterdam, maar wel minstens zo gezellig. Oh, en geloof je me als ik zeg dat we ’s avonds nog een burger bij Frits aten? Inmiddels waren we dus helemaal niet meer in de buurt van YAYS, en namen we vanaf Mercatorplein het openbaar vervoer terug naar huis.

Het voordeel van niet meer in Amsterdam kunt wonen, is dat je af en toe lekker ongegeneerd kunt genieten van je oude stad! Wanneer was jouw laatste weekendje Amsterdam? Juist omdat Amsterdam zo’n populaire stad is voor buitenlandse toeristen, gaan wij Nederlanders van buiten Amsterdam er voor mijn gevoel weinig naartoe. Maar Amsterdam blijft natuurlijk geweldig en met mijn tips kun je hopelijk de toeristische massa vermijden.

YAYS, hartelijk dank voor dit heerlijke weekend weg in eigen stad land! 

Enthousiast? Boek YAYS Zoutkeetsgracht hier!

Hipster spelen in Noord
Bye bye Zoutkeetsgracht (vanaf het Westerdok)
Amsterdam, je was geweldig!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *