Zo spaar jij voor die reis (of iets anders) 3


In oktober 2014 vertrok ik voor een half jaartje naar Australië!

Geld wordt vaak als reden opgegeven om niet te reizen. Of eigenlijk het gebrek aan geld. Een reis is nu eenmaal niet gratis, en veel mensen denken dat geld nooit te hebben. Misschien lukt het wel met deze tips. 

Wie gaat backpacken on a budget, kan in Azië rekenen op zo’n 25 tot 30 euro per dag. In Amerika ligt dat bedrag wat hoger, en in Australië kan je je dagbudget bijna verdubbelen. Een retourtje Bangkok of Kuala Lumpur kost met een beetje geluk 500 euro, maar naar Sydney betaal je zo het dubbele. Twee maanden op reis kost je dus zo 2.500 euro, en een half jaar Australië kan (helaas) wel oplopen tot 10.000 euro. Een enorme smak geld, maar zonder twijfel de ervaring van je leven. Anderen geven dat (of nog meer) op één dag uit aan hun bruiloft, terwijl ik (en andere reizigers met mij) er liever de wereld van zien. 

Of je nu wilt sparen voor je bruiloft, wereldreis of een paar weekjes vakantie: voor velen blijft het een opgave om geld opzij te zetten. Zonder spaardoel voor ogen gaat al je geld elke maand op. Dus hoe kun je in godsnaam opeens wél geld sparen van je maandelijkse inkomen? Het draait allemaal om keuzes: prioriteiten stellen dus!

1. Stel duidelijke doelen op

Ik kan niet goed sparen zonder doel. Als ik niet weet waarvoor ik geld opzij zet, vind ik het lastig de discipline te hebben het geld niet aan iets anders uit te geven, en op sommige dingen te moeten bezuinigen. Maak dus concreet wat jouw doelen zijn. Wat wil je precies gaan doen? Wat gaat dat kosten? En wanneer gaat het gebeuren? Zo kun je uitrekenen hoeveel je per maand zal moeten sparen.

Wat is jouw droom? Make it happen!

2. Maak de balans op

Uiteraard is het onmisbaar te weten wat er maandelijks inkomt en uitgaat. Zo zie je hoeveel geld je – zonder je vaste lasten – maandelijks vrij te besteden hebt, en waar je dat aan besteed. Zelf schrik ik altijd van het (hoge) bedrag ik vrij te besteden zou moeten hebben, terwijl dat bedrag toch blijkbaar maandelijks opgaat. Maar goed, ik doe natuurlijk ook veel leuke dingen, bedenk ik me dan maar. In ieder geval realiseer ik me dan dat het theoretisch echt mogelijk moet zijn maandelijks bedrag x te sparen, en dat ik dat dus ook maar gewoon moet gaat doen. Lukt het niet, dan ligt dat echt aan mezelf. Zie jij door je balans dat jouw vastgestelde spaardoel per maand écht te hoog is? Stel dan je doelen bij en verplaats die droomreis (of bruiloft) naar achteren. Wat ook kan helpen, is het opzeggen van sportabonnementen, heb overstappen naar een andere verzekering, etc.

Shoppen zul je even moeten beperken…

3. Prioriteiten stellen

Je weet nu hoeveel je moet sparen, en weet dat je dat geld in theorie maandelijks op zij moet kunnen zetten. Toch heb je aan het eind van je salaris een stuk maand over. Wat ging er mis? Je hebt blijkbaar toch teveel geld uitgegeven aan leuke dingen, kleding, pedicures, uitgaan, borrels, etentjes, weekendjes weg, koffie to go, etc. DOE DIT NIET MEER! Natuurlijk moet je ook een beetje leuk kunnen blijven leven terwijl je spaart, maar je kunt niet alles blijven doen als voor je spaarde, en wel verwachten dat je maandelijks opeens een bedrag overhoudt om te sparen. Kortom, nothing will change if you change nothing. Dus verman jezelf de volgende keer als je langs de Vanilia of Starbucks loopt!

Uiteten in Utrecht of koken in een hostel in Australië…

4. Boek dat ticket!

Wat bij mij altijd erg helpt, is het boeken van een ticket. De ideale stok achter de deur, want als ik weet dat ik écht ga, dan móet ik wel. Sparen dus, want je wilt niet op een houtje hoeven bijten als je in Thailand/Vietnam/Californië/Australië bent. Het zou toch zonde zijn als je niet kan duiken in het Great Barrier Reef omdat je elke week zo nodig moest shoppen. Wat heb je bovendien aan al die mooie kleding? Die neem je toch niet mee op je backpacktrip van drie maanden!

Houd die reis voor ogen!

5. Verkoop, verhuur, verdien extra geld

Maandelijks afwachten tot je weer een bedrag kan overmaken naar je spaarrekening, lijkt soms wat passief. Je wilt meer en sneller sparen. Hoe doe je dat? Door oude spullen te verkopen (denk aan kleding, oude technologie, meubels, misschien zelfs je auto). Ook kun je af en toe je huis (of extra kamer) verhuren via Airbnb (check wel deze regels), of verhuur je auto via SnappCar! Tot slot loont het zeker om naast je ‘gewone’ baan te gaan freelancen. Af en toe een betaald blogje schrijven of juridische briefje opstellen, werpt zijn vruchten af! 

Verkoop je auto, of verhuur een zitplek!

6. Bonus: de kleine dingen

Misschien heb je de neiging te besparen op grote dingen, of grote bedragen te willen verdienen aan door verkoop of verhuur. Maar het schuilt ‘m ook in de kleine dingen, zeker als deze kleine dingen vaak herhaald worden. Elke week twee koffies to go besparen, is toch weer 150 euro in een half jaar. Elke maand een truitje bij de H&M, is al snel 300 euro per jaar. 

Na twee weken zonder koffie was die drie dollar mij het meer dan waard!
Lees hier hoe travelblogger Roell 10.000 euro spaarde voor haar wereldreis
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Zo spaar jij voor die reis (of iets anders)