10x To-Do’s voor een weekend Haarlem 6


Beautiful Haarlem

Iedereen kent Haarlem, maar hoe vaak kom je er nu eigenlijk? De hoofdstad van Noord-Holland is prachtig, gezellig en niet zo toeristisch, dus ideaal voor een weekendje weg in eigen land!

Het was alweer even geleden dat ik een tripje maakte in eigen land. Zo ging ik in mei 2019 naar de camping van Floortje Dessing in Drenthe. Hoogste tijd voor een nieuw reisje in Nederland dus!

Een weekendje weg naar Haarlem

Misschien ga jij liever naar Rome of New York, maar een tripje in eigen land is óók heel leuk! Haarlem is dan een goede optie, want 1. een mooie en knusse stad en 2. vlakbij prachtige natuur als de bollenstreek, het Kennemerland en het strand. Oh, en je kunt ook makkelijk naar andere steden als Amsterdam, Delft en Den Haag natuurlijk. Maar goed, eerst Haarlem maar eens ontdekken. Dit zijn mijn tien aanraders.

1. Logeren bij Malts Hotel

Malts Hotel is een mooie mix van allemaal fijne dingen. Het hotel heeft de professionaliteit van een hotel, maar de persoonlijkheid van een bed and breakfast. Zo heeft Malts maar een beperkt aantal kamers, wordt er ontbijt geserveerd in een knus zaaltje, en krijg je persoonlijke tips en trics voor je weekendje weg van de eigenaren Henk en Annemarie. Het hotel ligt zeer centraal gelegen in de Zijlstraat, maar net rustig genoeg om aan de drukte van de Grote Markt te kunnen ontsnappen. De kamers zijn netjes en compleet al was het bed – voor mij – wat aan de zachte kant. Bonuspunten voor het uitgebreide Hollandse ontbijt, dat inclusief verse jus, cappuccino en een heel scala aan De Ruyter-producten door de eigenaren zelf wordt geserveerd!
Hotel Malts
De ontbijtzaal
Onze kamer
Badkamer met wc en douche

2. Lunchen bij By Lima

Van oud-collega – en fanatiek Haarlem-lover – L. kreeg ik de tip om bij By Lima te gaan lunchen. Of bij Anne + Max, maar daar ben ik in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar al vaak genoeg geweest. Tijd voor wat nieuws dus! En nieuw bleek het zeker. Van Hotel Malts – die By Lima ook aanraadde – hoorde ik dat het lunchtentje net geopend was en kreeg ik bovendien een voucher voor tien procent korting. Fijn! Ik bestelde een broodje met paprikaspread, kikkererwten, mango en zongedroogde tomaat. En een gezond sapje erbij. Verantwoord genieten 😉

Van Hotel Malts naar de Grote Markt kom je By Lima tegen
Lunch By Lima

3. Wandelen door de stad

Misschien wel het leukste om te doen tijdens een citytrip, vind ik het om gewoon lekker rond te wandelen, te genieten van de omgeving en daar foto’s van te maken. En af en toe even een restaurantje of winkeltje te checken natuurlijk! Het centrum van Haarlem is niet groot, dus leent zich perfect voor een stadswandeling. Als je in het centrum begint, kun je daar eerst de straatjes rondom de Grote Markt verkennen. De Gouden Straatjes zijn gezellig, en via de Barteljorisstraat en de Houtstraat wandel je zó van noord naar zuid. Aan de oostkant van het centrum vind je De Adriaan, de bekendste molen van Haarlem. Naast de molen zit een restaurantje waar je lekker kunt zitten. Maar ook de begijnhofjes, waar nog steeds oude vrouwtjes wonen, zijn de moeite waard om even te bekijken. Shoppen doe je – volgens L. – bij Nr. 9, Trade, Portrait en natuurlijk Vanilia.

De straatjes van Haarlem
De Adriaan

4. Biertjes drinken bij de Jopenkerk

Als niet-Haarlemkenner dacht ik dat de Jopenkerk die grote kerk op de Grote Markt was. Maar dat blijkt de Sint-Bavokerk te zijn! De Jopenkerk staat aan de westkant van het centrum van Haarlem en staat bekend om het Jopenbier dat in de omgebouwde kerk gebrouwd wordt. Haarlem is van oudsher een brouwersstad, maar dat stond eind twintigste eeuw op een laag pitje. Sinds de opening van de brouwerij in de Jopenkerk een paar jaar geleden, is de brouwerstraditie van Haarlem weer hersteld. Hun bier wint prijs na prijs. Dit jaar staat hun I.P.A. ‘Mooie Nel’ bekend als het lekkerste I.P.A.-bier van Nederland. Proeven maar!

Biertje bij de Jopenkerk

Even wachten op een plekje, maar dan heb je wel wat!

5. Terrasje pakken op de Grote Markt

Hoewel de Jopenkerk natuurlijk meer voor insiders is, blijft het leuk om ook op de Grote Markt even een drankje te doen. Zeker als het zulk lekker weer is als toen ik er was! Eigenlijk is de locatie van het terras belangrijker dan de tent waar je zit, maar heb je de keuze? Kies dan voor Fortuyn (tip van L.). Hier kun je ook lekker eten!

De Grote Markt

6. Eten bij Café Colette

’s Avonds had ik gereserveerd bij Café Colette, een restaurantje aan de andere kant van de Grote Markt, tegenover de Sint-Bavokerk. Café Colette heeft een Franse uitstraling en dito kaart, en het eten is verrukkelijk! Vooraf had ik de melanzane (aubergine met tomatensaus en mozzarella) en als hoofdgerecht de filet steak. Supermals vlees! Voor het dessert twijfelde ik tussen de cheesecake en de crème brulee, en koos uiteindelijk voor de laatste optie. Maar attent als de bediening was, kreeg ik alsnog ook een klein stukje cheesecake geserveerd! Super eten en super service voor een schappelijk prijs op een leuke locatie dus 🙂

Crème Brulee (en cheesecake) bij Café Colette

7. Koffie, lunch of borrel bij Martinus

Instagram-proof? Check! Martinus deed mij eerder denken aan Bali of Los Angeles qua hipheid. Maar dan wel met Hollandse nuchterheid en uiterst vriendelijk personeel. Niet opdringerig, wel gastvrij. Bestel een heerlijk koffie’tje of sapje, of ga los op het eten. Een foto bij de Instagram-wall mag niet ontbreken.

Update: Martinus is gesloten. Op deze plek zit nu het heerlijke Ted’s.

8. Hotel Carlton Square

Wat chiquer dan Hotel Malts en goed te bereiken per auto: Hotel Carlton Square. Dit hotel is onderdeel van de Carlton-familie en ligt aan het Houtplein. Vanuit het hotel loop je dus zo de Grote Houtstraat in. Parkeren doe je gemakkelijk in de parkeergarage onder het hotel (parkeergarage Houtplein).

We worden uiterst vriendelijk ontvangen door het personeel van Carlton Square en krijgen de sleutel voor onze kamer op de zesde verdieping. Dat levert een mooie view op: we kijken uit over het Frederikspark. Onze kamer is enorm, het is meer een suite. De badkamer is zeer ruim en bevat zowel een douche als een bad. Feest!

Na eerst de stad in te zijn geweest, trekken we ons eind van de middag dan ook terug op de kamer. Lekker badderen en in badjas een boek lezen op het zachte boxspring-bed.

’s Avonds dineren we – erg goed – in het restaurant van Carlton Square: Zocher. Dit is ook de plek voor het ontbijt de volgende ochtend. Over Zocher lees je meer hieronder.

Check hier de prijzen van Carlton Square

Carlton Square

Carlton Square

Carlton Square en Zocher

9. Bar & Kitchen Zocher

Bar & Kitchen Zocher is niet alleen het restaurant van Hotel Carlton Square, maar ook een leuke plek voor locals. Je treft hier dan ook een mix van zakenlieden, toeristen en Haarlemmers aan. Zocher – een Nederlands architect trouwens – oogt modern, ruim en knus. De open keuken en bar middenin het restaurant maken dat je altijd wat te kijken hebt.

Mijn vriend en ik eten het driegangen chef’s menu, dat begint met een vegetarisch voorgerecht. Like! De champignons in bietensap en aardpeerpuree worden afgemaakt met een heerlijk gepocheerd eitje en vergezeld door een witte wijn.

Als hoofdgerecht krijgen we een wildzwijn met spruitjes en witte kool. Genieten! Ik eet niet veel vlees meer, dus als ik het doe kan ik er extra van genieten. Het is een bescheiden portie, wat helemaal prima is als je drie gangen eet en niet veel vlees hoeft. De intense rode wijn past perfect bij het wild.

We sluiten af met een dessert (mijn vriend) en kaas (ik). Mijn kaasplankje is verrukkelijk! Ik krijg vijf kaasjes, vijgenbrood, stroop en een lekker portje erbij. Beter wordt het niet!

De volgende ochtend staat in Zocher ook het ontbijt klaar. Er is van alles, zoals je in goed hotel mag verwachten. Denk aan verschillende soorten broodjes, beleg, yoghurt, fruit, goede koffie en verse eieren.

Zocher

Voorgerecht

Hoofdgerecht

10. Native

Koffietentje Native ligt op steenworpafstand van Carlton Square. Ideaal voor een kop koffie overdag, een lekkere lunch of een heerlijk taartje. Mijn vriend en ik lunchen er in een gezellig hoekje met een (zeer goede) tosti, een huisgemaakte soep en een sandwich courgette-rode pesto. Alle gerechten zijn stuk voor stuk aanraders. Al hebben we spijt van onze grote lunch als we de taartjes zien liggen…

Meer leuke koffietentjes vind je hier

Mijn lunch

Lunchen bij Native

Overige tips voor Haarlem:

 
Kom jij vaak in Haarlem? Ik ben benieuwd naar jouw favo plekjes! 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en Spotify

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

N.B. Ik verbleef bij Hotel Malts met korting in verband met een vernelding op mijn blog. Mijn oordeel over Malts is mijn eigen mening. Hetzelfde geldt voor Hotel Carlton Square
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “10x To-Do’s voor een weekend Haarlem