Nieuw-Zeeland Travel Guide 1


Na twee trips naar Nieuw-Zeeland is het tijd voor een Nieuw-Zeeland Travel Guide! Totaal bracht ik bijna twee maanden in dit prachtige land door. In deze blog deel ik al mijn tips!

 

Nieuw-Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld. Voor sommige mensen kan dit een no-go zijn: veels te ver vliegen! Voor anderen is dit juist de aantrekking: Nieuw-Zeeland is een afgelegen paradijs! Ik val in de laatste categorie en ging al twee keer naar Nieuw-Zeeland. En ik raad jullie aan hetzelfde te doen.

 

Algemeen

Hoe duur is een vliegticket? Wat is de beste reistijd? Hoeveel geld moet je meenemen? Wat is een goede route? En wat moet je vooraf al boeken? Deze vragen beantwoordde ik vorig jaar al in deze blog: Hoe plan ik een roadtrip door Nieuw-Zeeland? Reken zeker zo’n 1.000 euro voor een retourticket, ga tussen november en maart voor het beste weer, reken zeker op 50 euro per persoon per dag, en boek leuke/goedkope hotels op plekken waar je écht graag heen wilt misschien een paar weken van te voren. Een visum is trouwens gratis en krijg je voor drie maanden bij aankomst op het vliegveld.

 

Hoelang en waarheen? 

Mijn eerste trip door Nieuw-Zeeland duurde helaas maar drie weken. Dit is aardig wat om een redelijk beeld van het land te krijgen, maar echt veels te kort als je ‘alles wilt zien’. Nieuw-Zeeland is een groot land, ongeveer even groot als Italië of het Verenigd Koninkrijk (en zeven keer zo groot als Nederland). Daarbij is het landschap vele malen afwisselender en ook nog eens bergachtig. Daar rijd je dus niet zo maar ‘even’ doorheen! Enfin, trek gemiddelde minimaal twee nachten uit per highlight, anders wordt het haasten. En maak vooral keuzes in de highlights, want de kans is klein dat je alles kunt zien. Tenzij je een paar maanden gaat natuurlijk (doen!). Enfin, deze plaatsen bezocht ik in Nieuw-Zeeland.

 

Noordereiland

Al met al heb ik al best wat van het Noordereiland gezien. Coromandel (ten oosten van Auckland) en alles ten noorden van Auckland staan nog op mijn lijstje, maar dat komt ooit nog wel een keer. Deze plaatsen zag ik al op het Noordereiland.

Auckland

De grootste stad van Nieuw-Zeeland, en ook de enige stad met een echt internationale vibe. Heerlijk voor wat stadsleven én boottochtjes, want Auckland ligt aan het water. Aanraders: neem de ferry naar een eiland in de buurt, bekijk de stad vanaf Mount Eden en geniet van het eten op Ponsonby Road.

 

Matamata

Matamata is hét plaatsje om het bekende Hobbiton te bekijken! Koop een kaartje en breng een bezoekje aan The Shire, de échte set van Lord of the Rings en The Hobbit. Ook leuk als je geen die-hard-fan bent. Het is werkelijk prachtig en superknap gemaakt!

 

Rotorua

Eén van de grootste Nieuw-Zeelandse trekpleisters is Rotorua. Terwijl ik de meeste plaatsen in dit lijstje (en de weg daar naartoe) vele malen indrukwekkender vind! In Rotorua vind je (behalve heel veel Aziaten met camera’s) veel vulkanische activiteit. Dit uit zich in hete bronnen en geisers (en de lucht van rotte eieren).

 

Taupo

Taupo is dé bestemming voor een kiwi-vakantie in eigen land. Menig Nieuw-Zeelander trek hier in de zomer een week(end)je naartoe. En geef ze eens ongelijk! Taupo en omgeving is prachtig: van het grote Lake Taupo tot de rivieren en watervallen net buiten het dorp. Ideaal voor kamperen, boottochtjes, vissen en andere outdoor-fun. Skydiven, anybody?

 

Tongariro

Misschien wel de mooiste en bekendste hike van Nieuw-Zeeland maak je in Tongariro National Park. De ‘gewone’ wandeling is ruim 20 kilometer en brengt je langs de bekende Lord of the Rings-vulkaan en de azuurblauwe  (buitenaards mooie) bergmeertjes. Doen!

 

Napier

Nieuw-Zeeland geen historie? Think twice! Napier is dé art deco-plaats van Nieuw-Zeeland. Al kun je de Nieuw-Zeelandse architectuur nooit vergelijken met Europese steden. Napier is leuk om even te bekijken, maar verwacht geen Great Gatsby-sfeer. Nieuw-Zeeland is gewoon top voor de natuur. Amen.

 

Whanganui

Een leuk plaatsje aan de Whanganui-rivier en vlakbij zee: in Whanganui vermaak je je wel een dag of twee. Het deed me nog het meest denken aan Napier, want ook hier vind je wel wat oude pandjes. Verder kun je er lekker wandelen, fietsen, kayakken, etc.

 

Paekakariki (Kapiti Coast)

Misschien ben ik bevooroordeeld, want vriendin L. en vriend D. wonen hier, maar Paekakariki is echt een leuk plaatsje met een prachtige omgeving. Het dorp zelf is niet meer dan één straat, maar het strand is heerlijk en de Paekakariki Hill Look Out biedt je een prachtig uitzicht op de rest van de Kapiti Coast. Tegenwoordig kun je er ook mooi hiken, via de ‘Stairway to Heaven’.

 

Wellington

Oh, Windy Welly! Wellington is officieel de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar qua grootte is het niet veel meer dan Utrecht. Wél hartstikke gezellig én de beste koffie van Nieuw-Zeeland! Ook voor craft beer en cultuur kun je er terecht. Zeker twee nachtjes blijven! En deze dingen doen.

 

Lees ook:

 

Noordereiland

 

Zuidereiland

Trots kan ik zeggen dat ik inmiddels toch wel veel van de highlights van het Zuidereiland heb gezien. Al waren de roadtrips vaak nog mooier dan de plaatsen zelf! Het Zuidereiland is bij veel reizigers favoriet (want beeldschone, ruige natuur) en ik hoop er dan ook zeker nog eens te komen (want in nog geen drie weken moet je toch wel erg haasten voor onderstaand lijstje).

Blenheim/Marlborough

De eerste plek die je tegenkomt na je aankomst met de ferry in Picton is Blenheim. Dit is het hart van de Marlborough, Nieuw-Zeelands bekendste wijnregio. Uiteraard moet je hier dan ook even een wijntourtje doen!

 

Nelson

Helaas heb ik niet in Nelson geslapen, maar dat kan ik anderen wel aanraden. Nelson staat bekend als één van de leukste – en meest bewoonbare – plekjes van het Zuidereiland en heeft een gezellig centrum, een goed klimaat en prachtige natuur in de buurt.

 

Abel Tasman/Golden Bay

Eén van de mooiste nationale parken in Nieuw-Zeeland is Abel Tasman National Park, een natuurgebied dat – inderdaad – is vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger. Zeg je Abel Tasman National Park, dan zeg je hiken, kayakken, boottochtjes en tropische stranden. Golden Bay ligt ten westen van Abel Tasman National Park en is ook prachtig!

 

Punakaiki

Punakaiki kan je amper een dorpje noemen, maar je vindt er wat leuke hutjes, dé ideale uitvalsbasis voor de Pancake Rocks verderop! Ervaar de ruige westkust en het regenwoud en verblijf een nachtje in Punakaiki 🙂

 

Franz Josef 

De gletsjers van Franz Josef en de Fox gletsjer trekken al jarenlang toeristen, maar de vraag is hoelang deze nog blijven komen. De gletsjers smelten namelijk hard en zijn momenteel alleen nog te bereiken per helikopter. Dat is wel heel erg de moeite waard trouwens!

 

Wanaka

Misschien wel mijn favoriet tijdens mijn tweede bezoek aan het Zuidereiland: Wanaka! Wanaka heeft ‘de sfeer van Queenstown voor de toeristen kwamen’. Oftewel, een klein dorpje aan een prachtig meer, te midden van indrukwekkende natuur. Mijn enige tip: hiken naar Roy’s Peak!

 

Queenstown

Vele malen drukker dan Wanaka, maar eveneens omgeven met de meest prachtige natuur. Queenstown zelf is een druk toeristenplaatsje, maar het meer en de bergen eromheen zijn schitterend. Bovendien is Queenstown de Adrenaline Capital of the World!

 

Milford Sound

Tja, als je in Nieuw-Zeeland bent, mag je Milford Sound eigenlijk niet missen. Milford Sound is één van de bekendste fjorden van Nieuw-Zeeland, zo niet van de wereld. Het is een behoorlijk eind rijden, maar als je er eenmaal bent kun je het beste een boottochtje maken om het fjordlandschap van dichtbij te bekijken.

 

Christchurch

Christchurch, ik heb met je te doen. Aardbeving na aardbeving heeft de stad niet alleen verwoest qua inwoners en gebouwen, maar zorgt er ook voor dat de toeristen wegblijven. Christchurch is een grote bouwput, de bevingen blijven komen en het wordt er daardoor niet beter op. De natuur op het schiereiland schijnt wel prachtig te zijn!

 

Kaikoura

Kaikoura zelf heeft een heerlijk reizigerssfeertje, maar de echte reden om hier te komen zijn de walvissen, dolfijnen en andere zeedieren. Al is ook de natuur om de plaats heen (wederom) zeker de moeite waard. Roadtrip!!

 

Lees ook:

 

Zuidereiland

 

Meer info

Meer weten? Lees dan onderstaande blogs:

 

 

Of bekijk mijn vlog van (Thailand en) Nieuw-Zeeland:

 

Heb je zelf tips voor Nieuw-Zeeland? Deel je tips (of blogs) hieronder! 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Nieuw-Zeeland Travel Guide