Maasai Mara Game Reserve: Het mooiste national park van Kenia


Voorproefje van de grote migratie: enorm veel zebra’s en hier en daar een gnoe

Iedere zomer reizen toeristen naar Maasai Mara Game Reserve in Kenia om de grote migratie te aanschouwen. Maar ‘het mooiste park van Kenia’ staat ook bekend als ‘Home of Lions’ én om de traditionele bevolking, de Maasai. 

Begin juni maakte ik een prachtige reis door Kenia. Mijn eerste bestemming was Amboseli National Park, waar ik projecten van Justdiggit bezocht. Daarna reisde ik verder naar Lake Nakuru National Park, home of rhino’s. Mijn derde en laatste bestemming was Maasai Mara Game Reserve. Safe the best for last zullen we maar zeggen! Maar zou ik hier mijn Big Five compleet gaan maken..?

Telt dit ook?

Ma(a)sai

Ik hoor je denken: is het niet Masai? Tja, dat dacht ik eerst ook. Maar ik Kenia werd vaak Maasai geschreven. Het blijkt zoiets als Malakka (Maleisië) te zijn. De één schrijft Masai, de ander Maasai en weer een ander Massai. In deze blog gebruik ik de versie Maasai. Zo, dan is dat duidelijk.

Traditionele Kenianen

De Maasai is een volk in Kenia dat – ondanks de groeiende moderne samenleving – nog steeds volgens hun eeuwenoude tradities leeft. Je kent de Maasai vast wel van foto’s: het zijn relatief lange Kenianen met rode gewaden die leven in zelfgebouwde hutten van koeienpoep en takken. De Maasai zijn behangen met gekleurde sieraden en leven in kleine dorpjes middenin de natuur. Best knap in Kenia, want er groeit niet altijd veel voedsel en er leven behoorlijk wat wilde dieren.

Let op: de meeste mensen in Kenia behoren niet tot de Maasai en leven een ‘normaal’ leven. In Nederland loopt ook niet iedereen meer op klompen en eet bijna niemand meer elke dag stamppot met suddervlees.

Een Maasai man

Maasai-tourtje

Desalniettemin is het natuurlijk hartstikke leuk kennis te maken met dit volk en hun cultuur. Gelukkig is geen Kenia-reis compleet zonder een bezoekje aan een Maasai-dorp, dus wees niet bang dat dit in Kenia aan je voorbij gaat. In 2012 bezocht ik ook al een Maasai-dorp, dus toen het in juni dit jaar weer op het programma stond kon ik goed vergelijken. Conclusie? De tours waren vrijwel hetzelfde. Je wordt verwelkomd met een traditionele dans met veel geschreeuw en gespring. Vervolgens wordt je uitgenodigd om mee te dansen en te springen en leg je het natuurlijk af tegen de Kenianen 😉 Je krijgt uitleg over de gebruiken en de kennis van de Maasai, waaronder medicijnen, vuur maken, eten en drinken (vroeger vooral geitenvlees, geitenbloed en geitenmelk), de bouw van het dorp, de taakverdeling binnen de groep én afsluitend een rondleiding in een hut en over de ‘sieradenmarkt’. Elke Maasai-vrouw zit dan op een kleedje met haar uitgestalde zelfgemaakte sieradencollectie. Respect als je het voor elkaar krijgt niets te kopen!

De welkomsdans
Bij een hut met een Maasai-jongetje


Maasai Mara Game Reserve

Het Maasai Mara Game Reserve – kortweg Maasai Mara – is een natuurreservaat van 150 vierkante kilometer in het zuidwesten van Kenia. Het ligt tegen de grens van Tanzania, waar het park overgaat in het Tanzaniaanse Serengeti. In de zomermaanden vindt hier de grote trek (migratie) plaats: gnoes (wildebeests) en zebra’s trekken dan massaal van Serengeti naar Maasai Mara. Onderweg kruisen ze de Mara, de bekendste rivier van Maasai Mara. 
Let op: ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden, leven de Maasai niet uitsluitend in Maasai Mara. De Maasai leven verspreid over Kenia (en daar buiten), maar de grootste populatie woont in de regio Maasai Mara. Regio ja, want ín het reservaat mag van de overheid niemand meer wonen. Door de vele nationale parken wordt het voor de Maasai helaas wel steeds lastiger om nog ergens een plekje te vinden. Helemaal nu het land ook nog zo uitgedroogd is… Maar er is ook goed nieuws! Justdiggit bouwt aan een vochtiger en groener Kenia én de overheid betaalt een deel van de opbrengst van de nationale parken terug uit de Maasai die door de realisatie van de parken moesten verhuizen. 
Naast de Maasai staat Maasai Mara ook bekend als Home of Lions. Het is moeilijk om er géén leeuwen te spotten, aldus mijn gids Anthony. *maarikwileenluipaard*
Een struisvogelkoppel
Just another day in Maasai Mara

Maasai Mara Tented Camp

Er zijn verschillende accommodaties in het park: van luxe resort tot tentenkamp. Ik zou in een tentenkamp gaan slapen, maar ook hier bleken behoorlijk wat gradaties in te zitten. Mijn tentenkamp leek namelijk meer op een luxe resort. Snap je het nog? Ik schreef er een uitgebreide blog over voor Better Places, die mijn reis in Kenia heeft vormgegeven. Conclusie van het verhaal? Sarova Mara Game Camp was héérlijk toeven! 


Mijn tent
Prima camingbedje
Wakker worden in Kenia <3


Gamedrives

Genoeg over de Maasai en mijn luxe slaapplaats: tijd voor actie! Showtime! Ik slaap twee nachten in Maasai Mara en heb twee keer een gamedrive. De eerste middag maken we een korte gamedrive door het park. Gelukkig zien we al snel een hele leeuwenfamilie: drie moeders en zes welpen. Leeuwen schijnen altijd aan ‘co-parenting’ te doen, vertelt Anthony. Zo kunnen de leeuwinnen om de beurt gaan jagen en let de ander op de kleintjes. De mannen zijn vaak in een straal van een paar kilometer in de buurt. Die bewaken hun territorium.

Ook olifanten leven in groepen van vrouwen en hun kinderen. Je kunt de olifant altijd in een straal van vijf kilometer van water vinden. Water is een must, want een olifant kan tot 100 liter per dag drinken. En tot 150 kilo per dag eten (en tot 20 kilo per dag poepen). En wist je dat een olifant maar liefst 22 maanden (dus bijna twee jaar) zwanger is van haar baby?

Leeuwin in Maasai Mara
Groep olifanten in Maasai Mara 
Hyena met halsband (onderzoekes zijn hier actief)

Gezelschap

’s Avonds eet ik voor de eerste keer niet alleen. Ik ben uitgenodigd door drie Amerikaanse dames die tijdens de lunch naast mijn tafel zaten. Toen ze vroegen of ik ’s avonds misschien met ze wilde dineren, zei ik geen nee. Erg leuk om mijn verhaal aan iemand te doen, anders dan mijn gids natuurlijk. Dank voor jullie gezelligheid, Mary, Ginger en Bevelyn!

Leeuw en leeuwin gespot!
Nijlpaarden in de Talek rivier

Het meest agressieve dier van Afrika

De laatste dag staat een heel lange gamedrive op het programma: zes uur lang rijden we door Maasai Mara, helemaal tot aan de Talek rivier en terug. Bij de Talek gaan we zelfs nog even uit de auto, wat ik wil een beetje eng vind. Niet eens doordat ik weet dat er leeuwen zitten in Maasai Mara, maar omdat er nijlpaarden en krokodillen leven in de Talek rivier! En nijlpaarden, dat zijn de meest agressieve dieren van Afrika! Al hoef ik ook geen krokodil tegen te komen… Ik schiet snel wat foto’s en spring terug in de auto.

Bye bye Kenia! 

Mijn laatste uren in Maasai Mara breng ik door aan het zwembad en in mijn tent. Nog even ontspannen en genieten van de rust! ’s Avonds eet ik nog een laatste avondmaal en niet lang daarna is het tijd voor de laatste rit: terug naar Nairobi Airport. Het is weer een uur of vijf rijden, maar dat ben ik inmiddels wel gewend. Hakuna matata!

Dag fijn Kenia. Zie ik je weer een keer terug? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *