Interview: deze digital nomad ontwerpt apps tijdens een motortrip van Portugal naar Bali


Digital nomad Artyom in Portugal

Digital nomad Artyom in Portugal

Zijn Facebook-pagina lijkt wel een travelmagazine. De ervaren reiziger Artyom uit Utrecht werkt momenteel vanuit Lissabon. Binnenkort vervolgt hij zijn motortocht van de Atlantische kust naar Bali.

Artyom Avanesov (28) uit Utrecht is online ondernemer. Zijn specialisme? Het ontwerpen van apps voor startups in de blockchain-industrie. Artyom is locatie-onafhankelijk en werkt vanaf uiteenlopende plekken. Momenteel is de digital nomad bezig met een motortrip van Portugal van Bali. Ik interviewde Artyom over zijn avontuur en levensstijl.

1. Kun je je even voorstellen: wie is Artyom Avanesov?

Artyom: “Mijn naam komt uit Rusland, waar ik ben geboren. Op mijn derde kwam ik naar Nederland. Ik ben opgegroeid in Utrecht, maar al tijdens mijn studie ontpopte ik mij tot wereldreiziger. Ik studeerde in Mexico en Zuid-Korea en heb baantjes gehad in Spanje en Brazilië. De afgelopen tien jaar heb ik veel van de wereld mogen zien. Een bestaan als digital nomad kon dan ook niet uitblijven! Ik werk nu als freelance UX Consultant. Oftewel, ik ontwerp apps, maar denk ook mee over het hoe en wat.”

Artyom op zijn motor

Artyom op zijn motor

2. Wanneer besloot je te gaan ondernemen en waarom?

“Na de middelbare school begon ik aan een studie Interaction Design, maar dat was ‘m niet voor mij. Mijn studie International Business Management heb ik wel afgemaakt. Ik heb stage gelopen bij een vermogensbeheerder en dacht even financieel analist te willen worden, maar het ondernemen riep. De vrijheid als zzp’er om te kiezen watvoor projecten je doet, met wie je werkt, waar je werkt, hoeveel je werkt, watvoor tarieven je hanteert, etc. geeft zoveel vrijheid. Het is fijn om zelf in te vullen wat je doet met je leven en daarin niet afhankelijk te zijn van een werkgever. Kort na mijn afstuderen ben ik daarom begonnen met ondernemen.”

3. Wanneer en waarom besloot je digital nomad te worden?

“Na mijn stage heb ik een app ontwikkeld. Die wilde ik graag commercialiseren, maar dat is niet gelukt. Daarna stelde ik mezelf de keuze: ga ik werken bij een bedrijf of ga ik mijn kennis en ervaring inzetten als zzp’er? Ik koos voor het laatste. Hoewel ik begon op één plek (want: geen cliënten en geen ervaring als zzp’er) wist ik al meteen dat ik locatieonafhankelijk wilde gaan werken. Waarom niet? Als je vanaf een computer werkt, maakt het toch niet uit waar je werkt. Dus waarom dan niet tegelijkertijd de wereld ontdekken?”

Wat een vrijheid!Wat een vrijheid!

4. Vanaf welke plekken heb jij al je werk kunnen doen?

“In Utrecht werkte ik veelal bij Koffie & Ik of Seats2Meet. Maar ik wilde meer. Ik stelde mezelf de vraag: wat als geld en tijd geen rol speelde? Dan kocht ik een motor en ging ik de wereld rond! Zo gezegd, zo gedaan. Ik vertrok in november 2015 naar Lissabon en kwam twee weken later aan. Ik dacht drie maanden te blijven, maar dat werden er zes. In Lissabon werkte ik vaak bij Copenhagen Coffee Lab of vanuit een coworkingspace, Cowork Lisboa. Het doel is om vanaf Portugal naar Bali te gaan rijden met mijn motor. Afgelopen zomer heb ik al door Spanje, Frankrijk en Italië gereden. Momenteel zit ik weer in Portugal voor vrienden en werk, maar daarna wil ik mijn reis gaan vervolgen.”

5. Hoe ontstond het idee om per motor naar Bali te gaan?

“Door groot te denken zonder grenzen. Ik dacht: hoe ver kan ik rijden? Vanaf de Atlantische kust Azië ‘uitrijden’ dus! Fantastisch avontuur toch? Het gaat goed met mijn business, dus ik kan het risico ook nemen. Ik heb geen huis en weinig bezittingen, alleen mijn motor en twee rugzakken. Het is een fijn gevoel om zo weinig te hebben. Ervaringen zijn zoveel meer waardevol.”

Artyom's bezittingenArtyom’s bezittingen

6. Welke voorbereidingen moesten daarvoor getroffen worden?

“Allereerst moest ik nog mijn motorrijbewijs gaan halen. Dat heb ik in september 2015 gedaan. In oktober heb ik mijn motor gekocht. Verder heb ik goed afscheid genomen van vrienden. Ik kan wel jaren wegblijven. Dat beseften veel mensen overigens niet echt. Die dacht dat ik binnen een paar maanden terug zou komen. Ik kreeg veel verbaasde reacties toen ik het uitlegde. ‘Hoe dan? Alleen? Hoe verdien je je geld? Is het wel veilig?’ Gelukkig gunnen ze het me van harte en vinden ze het vooral jammer dat ik zo lang weg ga.”

7. Welke problemen heb jij tijdens jouw avontuur al ervaren?

“Ik heb nog geen grote problemen gehad, maar het blijft altijd lastig om weer nieuwe vrienden te maken als je op een nieuwe plek gaat wonen. Op het begin ken je niemand, en dan is het een uitdaging een soort vriendenkring op te bouwen. Maar ook in Portugal is dat weer gelukt. Daarom ben ik nu zelfs terug in Lissabon!. Mijn vrienden hier zijn vooral niet-Portugezen, deels digital nomads en deels expats. De meesten heb ik leren kennen via coworkingspaces en meetups of via via. Dan heb je toch dezelfde mindset!”

Nieuwe vrienden

8. Mooiste aan jouw levensstijl?

“Dat ik kan kiezen om ergens heen te gaan en mijn werk superleuk is. Ik kan kiezen met wie ik werk, welke projecten is doe en waar ik dat wil doen. Die vrijheid is top. Ik kan mijn leven zo ontwerpen als ik wil, dat spreekt me aan.”

9. Wanneer verwacht je aan te komen op Bali? En dan, what’s next?

“Geen idee. Misschien een jaar. Misschien twee jaar. Ik rond nu wat werk af in Lissabon, maar als dat nog even duurt is het zo winter. Mijn motor staat nu in Oostenrijk, en als ik vanaf daar Oost-Europa in rijd, is het veels te koud. Dan denk ik dat ik mijn trip volgend jaar ga vervolgen. Na Bali heb ik al een nieuw avontuur op het oog: met de motor van Panama naar New York!”

Even bijkomenEven bijkomen

10. Wijze les voor digital nomads in de dop?

“Je weet nooit van tevoren wat je passie is, dus probeer dingen uit! Alleen zo ontdek je wat je leuk vindt. Of niet leuk vindt. Dat is ook leerzaam! En als je iets hebt gevonden wat je leuk vindt, ga daar mee door! Experimenteren en niet bang zijn, dat is mijn advies. Leer comfortabel te zijn met het oncomfortabele. Dan kan je alles doen wat je eerst niet deed!”

Applausje voor deze dappere avonturier! Vragen aan Artyom? Stel ze gerust onder deze blog!

N.B. Alle afbeeldingen zijn eigendom van Artyom.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *