7x Tips voor een mini-vakantie in Utrecht


 Door Inge Rosenbaum

Utrecht voor freelancers

Utrecht in warmere tijden

 

Op een regenachtige maandagavond in januari reisde ik af naar Utrecht. De aanleiding: de Vakantiebeurs Vakdagen die ik als reporter voor Artikel 2.55 bij mocht wonen. Maar natuurlijk maak je als travelfreak extraordinaire van een dergelijke businessreis meteen een mini-vakantie in eigen land. In deze blog deel ik mijn tips voor Utrecht.

 

Na jarenlang roamen in verre oorden, keek ik enorm uit naar een tripje in eigen land. Eindeloos reisinspiratie op doen, cultuur proeven, beleven en eten (én drinken, zo bleek) op de Vakantiebeurs én tegelijkertijd Utrecht beter leren kennen. Heel veel vliegen in één klap. Er wordt wel eens gezegd dat hoe je januari door komt, de toon zet voor de rest van het jaar. Dus choose wisely. Nou me dunkt, met deze trip is de toon gezet.

 

Dit was Inge voor Artikel 2.55

 

1. Stay Okay Utrecht

Nooit eerder verbleef ik in een hostel in eigen land, maar eens moet de eerste keer zijn. Twee nachtjes verbleef ik tijdens mijn trip bij Stay Okay in het centrum van Utrecht. Wow, dit hostel heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Wat een leuke plek, je komt er meteen in een reisstemming. Een prachtig nieuw en sfeervol pand en supervriendelijke, jonge medewerkers die zorgen voor een heerlijk thuis gevoel.

Het hostel heeft slaapzalen en speciale familiekamers. Ik verbleef in een private room* op de vierde etage met een prachtig uitzicht over Neude, schoon opgemaakte bedjes, een heerlijke brownie als welkomscadeautje en een prachtig pakketje feel-good toiletspulletjes. Hier krijg je helemaal goede zin van.

Op de eerste verdieping ligt ‘The Fifth’: een grote, open ruimte met banken, tafels en leuke zitjes. Dit is het all-in-one epicentrum van Stay Okay. Hier vindt van 7:30 tot 10:30 uur (11:30 uur in het weekend) het ontbijt plaats, je kunt hier mensen ontmoeten, chillen, een beetje tv kijken, dineren en aan de bar een drankje doen. Én – heel belangrijk voor digital nomads – of course: werken. Een heerlijke plek om wat uurtjes te maken. Leuk bijkomend voordeel is dat je maar een keer koffie hoeft te bestellen en de rest van de dag free refills. That’s the way we like it!

Stay Okay is een ideale plek voor moderne reizigers die een informeel, gezellig en centraal gelegen hostel in Utrecht zoeken. Dank voor het heerlijke verblijf!!

* In ruil voor publiciteit op Artikel255.nl en social media verbleef ik twee nachten kosteloos in Stay Okay Utrecht Centrum.

Mijn kamer bij Stay Okay

De badkamer

Mini’s!

The living

 

2. De Vakantiebeurs

Niks mini-vakantie, een ware wereldreis! Door mijn bezoek aan de Vakantiebeurs heb ik in twee dagen tijd alle continenten bezocht, inclusief een nieuw continent Outfreeca. Binnen no-time was ik in een heerlijke vakantiesfeer en ik heb veel inspiratie voor mijn reisplannen van 2017. Ook heb ik de ‘sambaltest’ gedaan en zowaar Sambal Gledek – ‘thunder’ – overleefd. De allerheetste sambal van de Vakantiebeurs, maar ondergetekende gaf geen kick. Diep respect van de Sambalshop gekregen. Op beide dagen sloten we de beursdag af in Oostenrijk; daar vloeide het bier rijkelijk en was het nu eenmaal het gezelligst.

Sambalproeverij op de vakantiebeurs

En natuurlijk: borrelen op de Vakantiebeurs

Herhaling

Op de vakantiebeurs

Tijdens de vakdagen op 10 en 11 januari was er voor professionals in de reisbranche ook een inhoudelijk programma met diverse presentaties, activiteiten en seminars. Zo ben ik dankzij traveltrendwatcher Tessa aan de Stegge (Cherry LAB) inmiddels up to date over alle travel trends voor 2017 and beyond.

Vol bewondering heb ik ook zitten luisteren én kijken naar de presentatie van fotograaf en instagram influencer Eelco Roos (@croyable) die zich in samenwerking met Hivos heeft ingezet voor #stopchildlabour in de goudmijnen van Oeganda. Social media en travel gaan dus ook hand in hand met iets goeds doen voor de medemens en de maatschappij.

Fotograaf Jeroen Swolfs heeft ons onwijs lekker zitten maken met bijzondere verhalen en een sneak preview van zijn foto-expositie Streets of the World, waarin Jeroen graag een positief beeld wil laten zien van de wereld.

Daarnaast nog veel andere presentaties waar je reishart instantly sneller van gaat kloppen, paneldiscussies over de toekomst van bloggers, vloggers en journalisten en veel, heel veel interessante, toevallige ontmoetingen.

Als je de Vakantiebeurs (Vakdagen) dit jaar hebt gemist dan ben je in ieder geval ruim op tijd voor die van 2018!

Presentatie bijwonen op de vakantiebeurs

Op de vakantiebeurs

 

3. Biologisch restaurant GYS

GYS is een hip en gezellig restaurant op de Voorstraat in Utrecht. Het eten is biologisch en verantwoord, er worden veel streekproducten gebruikt en alles wordt zichtbaar met liefde bereid. Daarnaast staan er gelukkig veel vega en vegan opties op de menukaart. Bonuspunten voor GYS.

Mijn oog valt meteen op de vegetarische kapsalon met tempeh en zoete aardappel. Maar uiteindelijk besluit ik voor de vegetarische proeverij te gaan. Een heerlijke combinatie van allerlei kleine, vegetarische gerechtjes, zoals de schorsenerensoep, pompoensalade, overheerlijk biologisch brood met huisgemaakte rucolapesto en guacamole en – toch nog een beetje Aziatisch genot – een overheerlijke curry.

Nóg meer bonuspunten voor GYS, omdat er een aantal Oostenrijkse wijnen op de kaart staan. Dat zie je niet vaak in Nederlandse restaurants, maar ik heb ontdekt dat Oostenrijkse wijnen misschien wel het best bewaarde geheim van Europa zijn. Dus I was happy!

 

GYS van buitenaf

Eten bij GYS

 

4. Thais restaurant Chang Siam

Chang Siam is een klein maar gezellig restaurant op de Voorstraat met een hele kaart vol met Thaise specialiteiten. Bij binnenkomst roep ik as always enthousiast “Sawadee ka!”, maar de eigenaar begint hard te lachen en vertelt dat hij – tegen alle verwachtingen in – Koreaans is.

Gelukkig is de chef wél een echte Thai en na onze Thaise onderonsjes, tovert hij de heerlijkste Thaise gerechten uit de keuken. Ik ga voor de altijd heerlijke Pad Thai Tahoe, pet mak zoals het hoort. En natuurlijk is geen Thais gerecht compleet zonder een heerlijk Singha biertje. Ja, ik waan me weer eventjes in Thailand!

 

Never not Asian food!

 

5. Wijncafé Lefebvre

Op kruipafstand van Stay Okay ligt het Utrechtse wijncafé Lefebvre. Een tip van girlboss Suzanne en moet gezegd worden, dit is een pareltje van een plekje in Utrecht. Geen wonder dat deze plek in 2016 tot Wijnbar van het Jaar is gekroond. Een gezellige setting, met super aardig en kundig personeel en – het allerbelangrijkst – heerlijke wijn.

Bij binnenkomst wordt mij gevraagd “rond, soepel of krachtig?” Uiteraard zeg ik “alle drie” en er wordt zonder na te denken meteen een overheerlijke Italiaanse rode wijn geserveerd. De smaak van Italië én gezelligheid en dat in één glas.

 

Gezelligheid bij Lefebvre

Wijze spreuken bij Lefebvre

 

6. Eazie eten in Utrecht

Op mijn eerste avond in Utrecht besloot ik wegens het late inchecken in het hostel niet meer uitgebreid te gaan eten. Ik wilde iets makkelijks, lekkers en snels. Maar ik had wel behoefte aan exotisch eten, ik was immers op vakantie (in eigen land).

Net om de hoek bij Stay Okay bezocht ik daarom Eazie op de Voorstraat. Zoals de naam al doet vermoeden: makkelijk én Aziatisch. Moet gezegd worden, het was geen culinair hoogstandje, maar betaalbaar, lekker én vers eten. Handig wanneer je weinig tijd hebt. Je kunt hier ook verse salades, wraps, soepen en wok gerechten eten. Die laatste stel je zelf helemaal samen: vlees, vis of vegetarisch, je kiest zelf een saus (van zoet tot super hot) en drie of vijf verschillende groentes. Rijst of één van de vier soorten noedels; de keuze is aan jou. Even wokken en lekker eten maar. Life is Eazie. Als fervent Azië-foodie moet ik er wel bij zeggen dat super hot helemaal niet zo super hot was, ondanks dat de dude geshockt reageerde met “weet je zeker dat je pittig wilt?”

 

Lekker eten bij Eazie

 

7. Kimmade Vietnamese Street Food

Ik had het Vietnamese eettentje Kimmade op internet gespot en wilde graag weer eens een taste of Vietnam hebben. Ik bleek echter niet de enige met dit idee, want de rij voor de deur was lang. Heel lang. Het restaurant zelf is klein en er staan maar een paar tafeltjes binnen. Veel locals komen het eten dan ook afhalen en peuzelen het lekker thuis op. Na wat navraag in de lange rij voor de deur bleek het wel om een échte hotspot te gaan. Goed en heerlijk Vietnamees eten tegen een erg aantrekkelijke prijs. Deze gaat dus zeker op de bucketlist voor de volgende keer.

 

Heb jij ook nog tips voor Utrecht? Laat dan zeker even een berichtje achter!

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *