15x Tips en bezienswaardigheden voor een weekend Rome [+video] 6


Autootje in Rome

 

Half september ging ik  – eindelijk! – een weekend naar Rome. De Italiaanse hoofdstad bleek nog mooier dan ik had gedacht, maar ook mega druk. In deze blog deel ik 15 tips voor een geslaagde citytrip Rome.

 

Al jáááren staat Rome op mijn bucketlist. Ik hoor altijd zoveel goede verhalen dat ik er écht eens heen moest. Maar wanneer? Ik geef vaak de voorkeur aan verre reizen en daarom schoot de Italiaanse hoofdstad er lang bij in. Tot september 2017! Samen met mijn vriend – die al eens in Rome was geweest – bezocht ik de oude stad tijdens een vierdaagse citytrip. En dat leverde de volgende tips op.

 

Bekijk eerst mijn vlog:

 

Bekijk meer video’s op mijn YouTube-kanaal.

 

En dan nu de tips!

 

1. Overnacht in Mecenate Rooms

Via Booking.com kwam ik terecht bij Mecenate Rooms, vlakbij/in de wijk Monti en op kruipafstand van het Collosseum. Mecenate Rooms wordt goed beoordeeld, is gevestigd in een rustige straat (geen geluidsoverlast!) en heeft ruime, nette kamers met hoge plafonds. Het voelt heerlijk lokaal aan, omdat het kleinschalig is en de kamers zich in een echt Romeins pand bevinden. Ook stopt het openbaar vervoer om de hoek en betaal je niet meer dan 100 euro per nacht.

 

Onze straat (gebouw is niet Mecenate Rooms)

 

2. Eten en wijntjes bij Piazza del Fico

Op steenworp afstand van het toeristische Piazza del Navona, maar verscholen achter een paar kleine straatjes, vonden wij bij toeval het Piazza del Fico. Nou, niet helemaal toeval, want we hadden restaurant Da Francesco getipt gekregen uit mijn Rome-gidsje, maar dat dit zo’n leuk buurtje zou zijn, dat wisten we niet. Na een heerlijke eerste pizza dronken we nog een wijntje op het plein bij een barretje met live muziek en genoten van de goedgeklede locals die ook hun vrijmibo hielden. Heerlijk! Grote aanrader!

 

Mijn Rome-gidsje

 

3. Spaanse trappen zijn overrated

Hier ‘moet’ je – nadat je Instagram en Pinterest hebt geraadpleegd – natuurlijk gewoon even heen. Maar supermooi? Of authentiek? Dat niet! Het wemelt hier van de toeristen en zo mooi zijn die Spaanse trappen eigenlijk helemaal niet… Fotootje en gáán!

 

Spaanse trappen

 

4. Bezoek de Sint Pieter (Vaticaan) en beklim de koepel

Oké, je moet een beetje geduld hebben want er staat standaard een enorme rij. Maar eind van de middag is die rij korter dan midden op de dag en uiteindelijk wil je de Sint Pieter toch zien. En het is het waard! Wauw, wat een prachtige basiliek én nog mooiere koepel. Wij gingen voor 8 euro met de lift naar boven (in plaats van 6 euro met de trappen) en moesten het laatste stukje alsnog klimmen. Onze inspanning werd beloond met een prachtig uitzicht vanuit de koepel ín de kerk en naar buiten toe, over heel Rome. Tip: Sint Pieter is gratis, dus betaal geen geld voor ‘skip the line tickets’. Dan worden er groepen samengesteld en dat duurt net zo lang als het wachten (en dat is wel gratis).

 

Sint Pieter van binnen

Sint Pieter uitzicht

 

5. Trevi Fontein: erg mooi maar megadruk

Hier geldt hetzelfde als de Spaanse trappen: mooi maar vooral erg druk. Al vind ik de Trevi Fontein wel érg mooi! En ik móest natuurlijk even een muntje over mijn schouder in het water gooien, want ik wil zeker nog eens terugkomen naar Rome. Kijk en oordeel zelf!

 

Trevi Fontein

 

6. Pantheon: mooie snele stop

Nog een must-see (volgens het boekje – want ik kende tot voorkort amper de highlights van Rome) en gelukkig net iets minder druk dan de trappen en de fontein. Het is bovendien gratis en je kan zó naar binnen om het extreem oude gebouw te bekijken, dat van binnen overigens nog verrassend mooi (onderhouden) is.

 

Pantheon

Pantheon

Pantheon

 

7. Eten bij Da Michelle in Monti

De tweede avond gingen we uiteten in ons eigen buurtje. Via TripAdvisor kwamen we bij Da Michelle uit, een super authentiek (lees: tl-licht) restaurantje aan de Via Merulana.

 

Da Michelle – panna cotta zoals het heurt!

 

8. Ontbijt is lastig

Lastig, omdat mijn vriend en ik houden van lekker rustig ontbijten en dat in Rome niet echt standaard is. Een echt Italiaans ontbijt bestaat uit een espresso en eventueel een zoetigheidje ernaast, dat beiden in één keer naar binnen wordt gewerkt aan de bar. Dat deden we dus de eerste ochtend. De tweede ochtend wilden we rustig aan doen en kozen voor een terrasje, maar dat bleek een tourist trap te zijn… Tja, Italianen ontbijten niet he? De derde ochtend vonden we de gulden middenweg bij Café Gatsby. Daar wordt er snel aan de bar ontbeten, maar kun je ook je bestelling meenemen en aan een tafeltje nuttigen in een leuke setting en met vriendelijk personeel. Aanrader!

 

De ‘snelle’ bar

Café Gatsby in onze wijk

 

9. Forum Romanum: omheen lopen is prima

Deze tip kregen we van Sheelagh en haar man Jan: koop geen kaartjes voor ín het Forum Romanum, maar loop er gewoon – gratis – omheen. Zie je net zoveel en misschien nog wel van een mooiere afstand ook. Ik hoef elke pilaar in Rome niet van dichtbij te zien, dus dit bleek een meer dan prima optie. Mooi hè?

 

Forum Romanum

Forum Romanum

 

10. Eten in Trasteverre

Dit wijkje kreeg ik van menig mens getipt als hét wijkje om te eten. En ja, when in Rome… do as the tourists do! En zo liepen wij zondagmiddag door Trasteverre, waar we meteen maar aanschoven voor lunch. De restaurantjes zagen er inderdaad allemaal leuk uit en werden goed beoordeeld, maar echt authentiek vonden we het niet. Niet vergeleken Piazza del Fico! ’s Avonds aten we nog eens in Trasteverre en dat was ook niet denderend… Misschien ben ik toch echt verwend? 😉

 

Eten in Trasteverre

 

11. Colloseum: koop je kaartjes online

Net als bij Sint Pieter stond hier een enorme rij. Voor het Collosseum heb je echter kaartjes nodig, en die hadden wij een dag van tevoren al online bemachtigd. Het resultaat? We konden zó doorlopen en stonden in vijf minuten binnen. Dikke tip dus! Het Collosseum zelf is erg indrukwekkend, zoals je altijd al hoort. Het is een mega oud bouwwerk dat nog redelijk intact is en waar vroeger verschirkkelijke dingen gebeurden. Hunger Games got real! Mag je niet missen als je in Rome bent!

 

Collosseum

Collosseum

Collosseum

 

12. Metro, tram en lopen is prima

Wij hebben lopend de meeste afstanden afgelegd en dat is prima te doen – als je sneakers draagt en je de tijd hebt. Een half uur lopen naar het restaurant, een half uur verder naar een café, 40 minuten weer naar huis lopen, dat vonden wij normaal. De tweede dag, toen we naar Sint Pieter gingen, hebben we wel een paar keer een metrootje genomen – prima te doen! En op zondag namen we een tram terug naar het hotel omdat ik na het eten écht geen zin meer had in 40 minuten lopen. We bleken alleen geen kaartje te kunnen kopen in de tram en hebben dus zwart gereden… oeps! God strafte onmiddelijk toen we de halte misten en alsnog een stuk terug moesten lopen.

 

Er leiden meer wegen naar Rome…

 

13. Gevlogen met Alitalia, vanaf het vliegveld met de trein

Wij vlogen met Alitalia, volgens mij omdat ik hier begin zomer de goedkoopste tickets vond. Uit mijn hoofd iets meer dan 100 euro per persoon – wat ik redelijk vind. We vlogen met alleen handbagage, want voor drie nachtjes vind ik dat tegenwoordig een peulenschil. Vanaf het vliegveld namen we de Leonardo Express naar het centrum in ongeveer 30 minuutjes. Dit is een snelle en betaalbare optie. Tip: koop meteen een retourticket want er staan soms lange rijen bij de kaartjesautomaat.

 

Rome <3

 

14. Meer tips via mijn Rome-boekje, Ciao Tutti en andere blogs

Van Kosmos Uitgevers kreeg ik begin zomer een Rome-gidsje opgestuurd, waar ik gretig gebruik van heb gemaakt. Zo las ik daar over Da Francesco en een heerlijke ijssalon daar vlakbij. Toch handig om een gidsje bij je te hebben, al kijk ik nu het internet overal werkt ook vaak snel even op mijn telefoon. TripAdvisor, tips van bloggers, Google Maps, altijd handig. Maar soms verdwaal ik toch nog steeds het liefste. Zien waar je uitkomt en vertrouwen op je gevoel. Wat jij?

Deze sunset kreeg ik cadeau van Ciao Tutti

 

15. Reistijd: welke maand?

Wij waren in september in Rome en hadden prachtig weer, maar het was ook mega druk. Nu weet ik natuurlijk niet of dat in het najaar, de winter of het voorjaar anders is, maar ik kan me zo voorstellen dat het wat rustiger is als het kouder is. Dan mis je wel de charme van buiten eten en veel wandelen, maar rust is ook wat waard. Ook een idee: zet de wekker en ga mega vroeg naar de fontein, Spaanse trappen, Sint Pieter en het Collosseum.

 

Burrata

Just another prachtig gebouw

En nog één

 

Eindoordeel

Al met al een heerlijke trip die ik niet had willen missen. Rome is door de pracht en praal al bijna een openluchtmuseum te noemen, maar door de hordes toeristen heb je soms écht het gevoel ín een museum te zijn. Een beetje jammer, maar wie goed kijkt kan ook zeker nog authentieke tentjes vinden, zoals in ‘ons’ buurtje of bij Piazza del Fico. En ga ook zeker drie nachten, want die hadden we echt nodig!

 

De stichter van Rome, zijn tweelingbroer en de wolvin die hen zoogde

 

Staat Rome op jouw lijstje? Wat lijkt jou het mooiste? 

 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “15x Tips en bezienswaardigheden voor een weekend Rome [+video]