Verhuizen naar Berlijn: wie geht’s? 4



Milou goes Berlin

Waaghals Milou Post (25) verhuisde begin dit jaar naar it-stad Berlijn. Nu werkt ze bij Zalando en woont ze in een ‘prinsessendroomhuisje’. Ik vroeg Milou naar het hoe en waarom achter haar Duitse avontuur.
Uit de comfortzone, weg uit haar vertrouwde omgeving. Dat was voor Milou de reden om in april dit jaar het roer om te gooien en te verhuizen naar Berlijn. “Ik wilde nadenken over wat ik wil doen qua werk, opleiding en waar mijn passies liggen.” Maar waarom Berlijn? En hoe gaat zo’n verhuizing in z’n werk?
De huizenjacht
Een huis was logischerwijs het eerste dat Milou regelde om haar plan te realiseren. “Ik ben 15 april 2013 naar Berlijn gegaan om een huisje te regelen. Belangrijk is dat je echt in Berlijn bent om dat te kunnen regelen, omdat je ter plekke een contract e.d. moet tekenen. Daarna ben ik teruggegaan om m´n spulletjes te halen in Amsterdam en op Koninginnedag ben ik écht verhuisd. Ik woon in Neukolln, een hele leuke opkomende buurt met overal cafeetjes en tweedehandskledingwinkeltjes. Hiervoor woonde ik in Kreuzberg, een waanzinnige plek midden in alle drukte.”
An die arbeit!
Ook een baan wilde Milou al geregeld hebben toen ze naar Berlijn verhuisde. Gelukkig was dat geen probleem. “Ik had bij twee bedrijven – Zalando en XCSE – gesolliciteerd.  Bij beide bedrijven was ik aangenomen, maar uiteindelijk heb ik voor Zalando gekozen. Hier werk ik op de klantenservice, wat voornamelijk betekent dat ik klagende mensen help via telefoon en e-mail.” Helaas liggen de lonen in Berlijn veel lager dan in Amsterdam. Daarentegen valt Zalando als werkgever weer mee. “Hoewel het werk niet heel inspirerend, wereldverbeterend en leuk is, heb ik wel hele gezellige collega’s.”
Sprechen Sie Deutsch?
“Mijn supermarkt-Duits en koffie-bestel-Duits is zeer verfijnd en op topniveau. De rest: not-so-much. Toen ik naar Berlijn verhuisde was ik door mijn nog gebrekkige Duits gebonden aan een Nederlands- of Engelstalige baan. Inmiddels ben ik bezig met solliciteren naar een ‘Duitse’ baan omdat ik graag de taal beter wil leren spreken. Al gaat dat als ik dronken ben al best aardig.” Een andere taal leren zou voor Milou ook een reden zijn op den duur weer een andere stad te betrekken. “Een Frans- of Italiaanstalig land zou dan mijn voorkeur hebben.”
Hotspots
“Het grote voordeel aan Berlijn is dat er altijd iets te doen is”, vertelt Milou enthousiast. “Het uitgaansleven is waanzinnig en stopt nooit. Restaurants en bars zijn daarbij spotgoedkoop, waardoor je goedkoop je sociale leven kunt handhaven.” Compenseert ook weer de lage lonen dus. Maar waar moeten we dan heen? “Buurten Neukolln, Kreuzberg en Friedrichshain zijn de leukste. Typerend voor deze wijken zijn de ontzettend veel goedkope, leuk ingerichte cafeetjes, restaurants en bars. Je hebt verschillende blogs en apps zoals stilinberlin.com, twisper en abandonedberlin.com voor alle niet-toeristische plekjes en weetjes uit de stad. Gold Marie op Warschauer Strasse is qua prijs-kwaliteitverhouding en locatie echt een aanrader voor een hostel!”
Toekomst
“Ik krijg veel energie van de nieuwe omgeving, nieuwe mensen en andere gewoontes. Mijn voornaamste doel van Berlijn – mezelf ontdekken – is deels al geslaagd, maar ik heb nog niet gevonden wat ik zocht. Ik blijf dus nog wel even. ” Al kleven er ook nadelen aan dit geweldige avontuur. “Een groot nadeel is om weg te zijn bij je vrienden en familie. Op het moment dat je even een rotdag hebt wil je het liefste bij iemand zijn om even te spuien en daarna samen een bak ijs weg te eten. Wanneer je mensen nog niet zo lang kent kan je nog niet helemaal jezelf zijn.”
Verhuistips
“In Berlijn is het alsof je 50 jaar terug bent in de tijd. Niets gaat digitaal, als je naar het gemeentehuis gaat moet je daar ongeveer een dag voor uittrekken en niets gaat in één keer goed. Lees je van tevoren ook goed in hoe het zit met zorgverzekeringen, en als je gaat werken in Berlijn moet je verplicht een Duitse bankrekening te hebben. Verder heb ik veel gehad aan deze blog. Mocht je naar Berlijn willen verhuizen en je hebt nog vragen: voor tips kun je altijd bij mij terecht!”
Heb je vragen voor Milou? Mail ze naar mij, dan zorg ik dat je vraag bij Milou terecht komt!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Verhuizen naar Berlijn: wie geht’s?

  • Nancy

    Wat leuk! Berlijn vind ik ook zo'n leuke stad! Mijn vriend en ik hebben besproken dat na Parijs, Berlijn ook een goede stad voor ons zou zijn om te wonen. Totaal niet te vergelijken maar toch passen beide steden bij ons. Berlijn zou ik dus in consideration nemen. Het bruist er van de creativiteit en ik ben dol op de verschillende wijken en wat ze allemaal te bieden hebben.
    Mocht het er (ooit) van komen dan zal ik zeker een mailtje sturen! 🙂

  • Maria ten Hoeve

    Erg leuk interview om te lezen. Het is niet niks, om te verhuizen naar een grote stad als Berlijn. Wel een erg mooie ervaring inderdaad om uit je comfortzone te stappen, je leert veel over jezelf en over een andere cultuur.