Hoe plan je een roadtrip door Nieuw-Zeeland?


Hoelang moet je gaan? Waar moet je heen? En wat moet je van te voren boeken? Ik maakte zelf een roadtrip door Nieuw-Zeeland in januari dit jaar en verklap je al mijn tips.

Nieuw-Zeeland was voor mij lange tijd een ver-van-mijn-bed-show. En misschien is het dat voor jou ook wel. Nieuw-Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld en is geen alledaagse bestemming. Maar dat is ook juist de kracht van het land: die onwerkelijke, onbereikbare droomwereld. Vergeet je twijfels en boek dat ticket!


Tickets

Wie goed zoekt kan online best een retourtje Nieuw-Zeeland voor iets meer dan 1.000 euro vinden. Check tickets op Skyscanner.nl of boek tijdens de KLM Werelddealweken. Zelf vloog ik vanaf Perth, Australië naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Ook dit kostte mij nog best een bedragje (300 euro ofzo), maar het is dan ook nog een zekere zeven(!) uur vliegen. Daar vergissen de meeste mensen zich in denk ik: Australië en Nieuw-Zeeland worden vaak in één adem genoemd, maar zelfs vanaf de oostkust is het nog ruim drie uur vliegen. En ook op het gebied van natuur en cultuur liggen de twee landen mijlenver uit elkaar. Nieuw-Zeeland is vergeleken Australië het kleine broertje, maar is zelf ook nog een aardig land: van noord tot zuid kun je minstens rekenen op zo’n 2.000 kilometer. Binnenlandse vluchten zijn dan ook geen slecht plan. Zeker niet als je kort de tijd hebt. Een binnenlandse vlucht heb je zeker voor onder de 100 dollar.

Nabij Fox Glacier
Het zuiden van het Noordereiland

Reistijd

Hoelang ga je naar Nieuw-Zeeland? En wat is de beste tijd om te gaan? Als je mooi weer wilt kun je het beste in de Nieuw-Zeelandse zomer gaan. Dat is als het bij ons in Nederland winter is, dus december, januari, februari. De temperaturen lopen dan op tot circa 25 graden. Wil je skiën en snowboarden in Queenstown, dan kun je juist beter in onze zomermaanden gaan. Hoe dan ook is Nieuw-Zeeland waarschijnlijk in alle seizoenen prachtig. Je kunt je weken aan de schoonheid vergapen, maar ook maanden. De meeste mensen willen in ieder geval een paar weken gaan, omdat je natuurlijk én de lange vlucht (en het tijdsverschil) hebt, én je zoveel mogelijk van het land wilt zien. Zelf ging ik drie weken en weet nu dat ik me ook makkelijk zes weken had kunnen en willen vermaken, maar dat je in drie weken ook best wat kunt zien. Kijk gewoon even hoelang je vrij kunt nemen (en wat natuurlijk je budget is).

Somewhere… op het Noordereiland

Budget

Naast een duur ticket en een reisverzekering kun je ook kosten rekenen voor accommodatie (van camping tot hotel), eten en drinken, vervoer, activiteiten, en al het andere; je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Over het algemeen is Nieuw-Zeeland een vrij duur land, zo niet nog net wat duurder dan Nederland. Voor een simpele hotelkamer reken je al snel 90 dollar. Voor een goedkope maaltijd zeker 10 dollar. En voor een biertje of wijntje ook bijna 10 dollar. Ja, dat is schrikken hè? Een huur auto kost bijna duizend euro voor drie weken, om over een camper nog maar niet te spreken. Hiermee bespaar je natuurlijk wel weer kosten voor hotels en etentjes uit (maar je moet nog steeds ergens kamperen en koken). Een tourtje over de Hobbit-filmset kost 75 dollar. Een helikoptervluchtje over de Fox gletsjer 99 dollar. Een wijntour in Marlborough maakt je 65 dollar lichter. Al met al mag je wel een paar duizend euro gespaard hebben als je naar Nieuw-Zeeland wilt!

De ruige westkust van het Zuidereiland

Route

Wat wil je zien? Welke route is het handigst? Dat hangt allebei van je eigen wensen af. Nieuw-Zeeland is een gevarieerd land waar je een dag aan het strand kunt liggen en de volgende dag in de sneeuw kunt staan. Voor ieder wat wils, of je nu van vulkanen, rivieren of steden houdt. Zelf ging ik van Auckland naar Tongariro, naar Wanganui, naar Wellington, naar Marlborough, naar Abel Tasman, naar Punakaki, naar Franz Josef, naar Christchurch. Vanaf Christchurch vlogen we terug naar Auckland. Terugrijden naar Auckland met onze huurauto was geen doen. Dan hadden we weer een paar dagen minder op het Zuidereiland gehad om weer terug te moeten rijden. Als je meer tijd hebt kun je het wel doen, en dan een andere route nemen en zo nog meer zijn. Gelukkig bieden autoverhuurbedrijven je de optie om je auto op een andere plek weer in te leveren. Hier betaal je wel weer een extra bedrag voor. Overigens kost het ook extra geld om een tweede bestuurder te hebben, maar ook dit vonden wij het waard. Anders moet één iemand alles in z’n eentje rijden. Dit hoeven trouwens niet elke dag lange stukken te zijn. Elke paar kilometer kun je in Nieuw-Zeeland wel stoppen om weer iets moois te bekijken. Wij boekten onze huurauto trouwens bij GO Rentals.

Bekijk hier mijn route door Nieuw-Zeeland

Van West naar Oost via Arthur’s Pass
Met de ferry van Noord naar Zuid (mét auto)

Boek je hotels en activiteiten op tijd

Omdat ik voor mijn trip naar Nieuw-Zeeland al in Australië aan ’t reizen was, heb ik me vrij slecht voorbereid. Ik had alleen een ticket en het eerste hotel geboekt. De rest van de route en accommodatie hebben we geboekt toen we eenmaal in Auckland waren (of nog later). Helaas waren hierdoor sommige hotels wel al vol, waardoor we voor een duurdere optie of slechtere locatie moesten kiezen. Niet te veel vastleggen maakt je daarentegen wel weer lekker flexibel. Weeg dit dus vooral zelf af. Wat je verder vooraf kunt boeken zijn bijvoorbeeld je Hobbit-tour, boot van het Noorder- naar het Zuidereiland en je wijntour in Marlborough. Voor leuke hotelletjes en eettentjes verwijs ik je naar mijn blogs over hotspots op het Noordereiland en het Zuidereiland. Al je andere vragen kun je natuurlijk hieronder stellen in een reactie!

Hotels in Nieuw-Zeeland

Deze hotels kan ik zeker aanraden: goede prijs/kwaliteit!

Noordereiland:

Zuidereiland:

** = toptip!

N.B. Alle prijzen zijn ten tijde van boeken (2015/2016).

Kortom, kopen die Lonely Planet en gewoon gáán!


Tip: Dit was mijn route door Nieuw-Zeeland: een drieweekse roadtrip

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *