Alles over mijn reis naar Costa Rica (en Nicaragua) 6


Droom jij van een vakantie naar Costa Rica? Rondreizen langs ongerepte stranden, intens groene jungle en imposante vulkanen, en misschien wel met eigen (huur)auto? Ik vertel je al mijn tips en de mooiste bezienswaardigheden voor jouw volgende rondreis of roadtrip door Costa Rica.

Je hebt er ongetwijfeld al wat over voorbij zien komen laatste maanden, maar vandaag wil ik nog even al mijn tips, route, highlights en andere aanbevelingen voor een rondreis Costa Rica én Nicaragua op een rijtje zetten. Zodat jij helemaal voorbereid bent voor een eigen trip naar Midden-Amerika.

Ik reisde van 29 december 2016 tot en met 5 februari met mijn vriend door Costa Rica en Nicaragua. De eerste anderhalve week maakten we een roadtrip door het westen en noorden van Costa Rica. Daarna ging we met de bus verder voor negen dagen Nicaragua. We sloten af met tweeënhalve week ‘workation‘ in Puerto Viejo de Talamanca, in het zuidoosten van Costa Rica. Meer weten? Lees dan verder!

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Toch bereid ik me niet altijd enorm goed voor op een reis. Ik houd van spontaniteit. Maar omdat Costa Rica al zo lang gepland stond, wist ik tegen de tijd dat we gingen al álles over het land. Van de beste reistijd en goedkoopste vliegtickets tot een normal dagbudget, de bezienswaardigheden en ideale route daar naartoe. Lees hier mijn aankondigingsblog over mijn reis naar Costa Rica (en Nicaragua) terug.

Tip: bestel de nieuwste Lonely Planets op Bol.com!

Klimaat & weer: beste reistijd

Al snel kwam ik erachter dat de allerbeste tijd voor Costa Rica onze wintermaanden zijn. Van december tot maart heb je geen regen en stralend weer. Costa Rica is eigenlijk echter het hele jaar goed te bezoeken. Het is er tropisch, dus altijd warm, alleen valt er in de zomermaanden wat meer regen. Pluspunt aan die tijd is wel dat je veel schildpadden en walvissen kunt spotten. Wij kozen dus voor de maand januari en hebben over het algemeen goed weer gehad. Alleen rondom de vulkanen – toen we in het noorden waren – was het wat vochtiger, maar dat schijnt erbij te horen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Nicaragua.

Veiligheid

Costa Rica is een veilig land. Er is geen eens een leger! Pura vida is het levensmotto van de Tico’s, en dat betekent zo goed als ‘living the good life!’. Dat doen ze goed, want Costa Rica is één van de gelukkigste landen ter wereld, heeft en goede economie en een gemiddelde levensverwachting die niet onderdoet voor die van Amerikanen. De prijzen liggen hierdoor wel wat hoger dan in andere landen in Midden-Amerika. Maargoed, je moet er wat voor over hebben om in het Zwisterland van Midden-Amerika rond te reizen 😉

Nicaragua is armer. Het is – op Haïti na – het armste land van Midden-Amerika. Je zou verwachten dat de prijzen dan een stuk lager liggen dan Costa Rica, maar dat hebben wij niet zo ervaren. De prijzen lagen zeker lager, maar in plaats van 60 euro per nacht betaalde je dan nu 40 euro per nacht voor een basic hotelkamer. Taxi’s zijn prijzig en ook maaltijden in leuke restaurantjes waren ten minste vijf euro per stuk. Maar goed, Nicaragua mag dan geen Thailand zijn, het is zeker wel goedkoper dan Costa Rica. Het zal denk ik ook wel onveiliger zijn (zeker in hoofdstad Managua), maar wij hebben ons gelukkig niet onveilig gevoeld.

Vliegtickets

Op Facebook zie ik wel eens aanbiedingen van 400-500 euro naar Midden-Amerika voorbij komen. Ik rekende mezelf daarom al rijk. Maar toen ik onze vliegtickets wilde gaan boeken kwam ik van een koude kermis thuis. Een retourticket van 900 euro was geen uitzondering. Nu vlogen wij natuurlijk midden in het hoogseizoen, dus al snel besloot ik dat we toch wel 750 euro moesten gaan neerleggen. Na goed zoeken en schuiven met dagen kwamen we uiteindelijk op iets meer dan 700 euro per persoon terecht. Dat vond ik best te doen. Overigens heb je naar Costa Rica (San José) altijd een overstap. Op de heenweg stapten we over in Panama-City en op de terugweg moesten we overstappen in Parijs. De totale vliegtijd is ongeveer elf uur. Air France en United Airlines zijn gebruikelijke vliegtuigmaatschappijen.

Monteverde

Monteverde

Budget: van backpacken tot luxe

Zoals ik net al kort aanhaalde: Costa Rica is niet goedkoop. En Nicaragua ook echt niet heel erg! Maar zoals in veel landen hangt het er natuurlijk ook net vanaf hoe bont je het maakt. Ik heb gehoord en gelezen over hangmat-slaapplekken in hostels van vijf dollar per nacht. Ik heb ook prachtige resorts gezien van honderden euro’s per nacht. Wij zijn gemiddeld zo’n 60-70 euro per nacht kwijt geweest in Costa Rica en zo’n 35-40 euro per nacht in Nicaragua. We zaten dan niet erg luxe, maar hadden wel altijd een eigen hotelkamer en eigen badkamer. Als we uiteten gingen betaalde je in Costa Rica al snel minimaal 25-30 euro met z’n tweeën (voor ontbijt, lunch of diner). In Nicaragua zaten we vaak rond de 20 euro. Boodschappen doen – en zelf koken – is in Midden-Amerika best gebruikelijk. Let op: de supermarkt is ook niet goedkoop. Een auto huren kost per dag ook al snel meer dan 50-60 euro (en je wilt een SUV). Een buskaartje heb je al voor een paar euro.

Neem je portemonnee maar mee!

Onze huurauto

Tip! Ik hield een week lang een gelddagboek bij toen we in Costa Rica ‘woonden’. We kwamen toen uit op gemiddeld 56 euro per persoon per dag. Lees het atikel hier.

Hotels in Costa Rica

Onze lievelingshotels waren:

Bezienswaardigheden en highlights

In deze blog en onderstaand filmpje zie je waar we allemaal geweest zijn. Wat wij allebei het mooiste vonden waren de stranden en sunsets bij Dominical en Manuel Antonio, de groene jungle, vulkanen en waterlandschappen bij Monteverde, La Fortuna, Bijagua en Rincon de la Vieja (allemaal in Noord-Costa Rica) en de prachtige Caribische kust bij Puerto Viejo. Oké, eigenlijk alles waar we geweest zijn in Costa Rica dus. Het was gewoon top! Schitterend land!

In Nicaragua vonden we Isla de Ometepe een hele ervaring en een bijzonder stukje natuur. Granada is ook een heel mooie stad. Zeker de moeite waard om hen te gaan!

Mijn highlights op een rij:

  • Sunset in Dominical
  • Het strand bij Manuel Antonio NP
  • De route van Monteverde naar La Fortuna
  • 100% Aventura Tours – Monteverde
  • De natuur rondom Lake Arenal
  • Tenorio National Park
  • Rincon de la Vieja National Park
  • Isla de Ometepe
  • Granada
  • Puerto Viejo de Talamanca (fietsen naar Punta Uva)

Rondreis, route en roadtrip

Costa Rica leent zich uitstekend voor een rondreis. Of nog beter: een roadtrip! Wij boekten een huurauto via Easyterra.nl en dat is ons goed bevallen. Een SUV is trouwens geen overbodige luxe, want bergen, onverharde wegen en kuilen komen geregeld voor in Costa Rica. In Nicaragua is het prima om met de bus te reizen. Een huurauto mag vanuit Costa Rica sowieso de grens niet over.

Onze route zie je hieronder:

Heb jij nog vragen over rondreizen in Costa Rica (of Nicaragua)? Laat het me vooral weten! Ik help je graag 🙂 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Alles over mijn reis naar Costa Rica (en Nicaragua)

  • Hilde

    Hoi Suzanne!

    Ik ben op dit moment in Nicaragua (Isla de Ometepe), en wil graag hierna naar Costa Rica. Ik heb (nog) niemand om samen mee naar Costa Rica te gaan. Heb je goede tips over hoe ik van Nicaragua naar Costa Rica kan gaan?

    • Suzanne Bericht auteur

      Ha Hilde,

      Dat vond ik ook lastig! Weinig shuttles enzo! Ik heb uiteindelijk een lokale bus naar de grens genomen, ben de grens over gegaan en toen weer een andere lokale bus.

      Succes!
      Groetjes,
      Suzanne

  • Junee Hell

    hoihoi,

    ik had een vraagje!
    Wij gaan over een maand (in april dus) ook een maand naar CR & N.
    Hoe hebben jullie het met de huur auto gedaan, is het mogelijk om deze op te halen bij punt A en bij de grens van Nicaragua terug af te zetten bij punt B?
    Of hebben jullie deze bij dezelfde plek afgezet waar jullie hem opgehaald hebben?

    Groet Junee

    • Suzanne Bericht auteur

      Hoi Junee,

      Dank voor je vraag! Wij hebben een huurauto gehuurd, maar die mochten we niet van Costa Rica meenemen over de grens. Toen dus met de bus verder en na een week onze huurauto weer opgehaald in Costa Rica. Een vriend van mij heeft na onze reis daarom zowel een huurauto in Costa Rica als in Nicaragua geboekt. Dit is handiger als je langer in beide landen wilt zijn. Check vooral goed de voorwaarden dus, want standaard mag je de auto niet meenemen!

      Veel plezier alvast!

      Groetjes,
      Suzanne

  • Kenneth Meenink

    Hoi Suzanne, is het verstandig en mogelijk om gidsen voor wandelingen in de natuurparken of attracties zoals raften etc. alvast in Nederland te boeken of kan dat niet? Als dat niet kan wanneer en hoe kun je dan wel optijd een gids reserveren of een dag vastleggen voor een activiteit? Doe je dat ter plekke in de hotels of zijn er boekingskantoren langs de weg of in de stadjes? Is terplekke boeken, als dat kan, goedkoper dan vooraf reserveren? Ik wil namelijk niet achter het net vissen in de diverse natuurparken.

    • Suzanne Bericht auteur

      Ha Kenneth, dank voor je reactie. Pura via, rustig aan! Je kan ter plekke alles regelen. Je hotel/hostel heeft goede connecties en anders zijn er tour agencies in de grotere plaatsjes. Veel plezier!