Eclypse del Mar in Bocas del Toro: de ultieme honeymoonbestemming in Panama


Sunsetje pakken

 

De utieme bestemming voor een chille vakantie naar Bocas de Toro, de prachtige eilanden van Panama? Ik verbleef bij Eclypse del Mar, een prachtig resort op het eiland Bastimentos.

 

Toen ik begin dit jaar in Puerto Viejo in Costa Rica was, zag ik daar verschillende aanplakbiljetten hangen voor een tripje naar Bocas del Toro. Bocos del Toro is een Panamese eilandenarchipel niet ver van Puerto Viejo vandaan. Een uitstapje naar de prachtige eilanden van Panama zou heel cool zijn geweest, maar ik had niet zo’n zin om nog eens een paar honderd dollar extra uit te geven. “We komen er nog wel een keer”, zei ik tegen mijn vriend.

Zo’n negen maanden later is het zover!

 

Bekijk hier de video:

Bocas del Toro, here we come!

Als je denkt dat Bocas del Toro enkel een bestemming voor feestende bakpackers en digital nomads is, heb je het mis! Bocas del Toro is een provincie in Panama en omvat ontelbaar veel eilandjes, waarvan Isla Colon – het hoofdeiland met de gelijknamige hoofdstad Bocas del Toro – het bekendste en drukte is. Maar er zijn ook mega veel onbekendere, rustige eilandjes. Samen met mijn vriend ontdekte ik eind oktober het ultieme Bocas del Toro: relaxt, prachtig en zonder hordes toeristen!

 

Op honeymoon naar Eclypse del Mar, Bastimentos

Vanaf Panama-City vliegen we 16 oktober in een uurtje naar Bocas del Toro, de hoofdstad van de regio op hoofdeiland Isla Colon. De vlucht an sich is al een hele belevenis, want een klein vliegtuigje en uitzicht op talloze groene eilandjes en rif in azuurblauwe zee. Na een gelukkig soepele landing hebben we in een mum van tijd onze bagage (die met de hand in de ‘aankomsthal’ werd neergezet) en lopen we naar het centrum, waar boottaxi’s vertrekken. Vijf minuten en een wederom prachtig tochtje later komen we aan bij ons  nieuwe thuis voor drie nachten: Eclypse del Mar op het eiland Bastimentos. Wauw, het lijkt wel een honeymoon!

 

Bocas vanuit de lucht

Met een klein vliegtuigje naar Bocas del Toro

Eclypse del Mar

Prachtige tuin van Eclypse del Mar

 

Eclypse del Mar is tien jaar geleden opgericht door een Argentijn en bestaat inmiddels uit een hoofdgebouw en meerdere bungalows op het water. Via een steiger is ook het ‘vaste land’ van Bastimentos te bereiken, waar je van de prachtige tuin van Eclypse del Mar kunt genieten. Maar verder ben je op de watertaxi’s aangewezen. Geen straf! Dit betekent dat je heerlijk rustig kunt relaxen op het water, dan wel in het restaurant, dan wel op je eigen veranda. Uitzicht op niets anders dan water en geen toevallige voorbijgangers, behalve de paar andere vakantiegangers dan. Wauw!

 

Ons verblijf bij Eclypse

Helaas verblijven wij niet in zo’n prachtige bungalow als op de foto’s. Dat is honeymoon-material en dus honeymoon-budget. En bovendien zijn we niet écht op honeymoon. Simpele backpackers die wél een honeymoon-ish ervaring willen, kunnen kiezen voor een ‘standard room’, in het hoofdgebouw. Ook op het water dus en met hetzelfde prachtige uitzicht, maar dan iets vriendelijker voor de portemonnee. Een kamer kost rond de 100 dollar per nacht. Ter info: de honeymoon suite kost circa 300 dollar per nacht. Dit is beide inclusief ontbijt, dat bestaat uit eieren, toast, jam, yoghurt, granola, sap, koffie of thee. Yummie!

 

Ons hutje

Ons uitzicht

Dubbel uitzicht

Hangmat-leven

 

Kayakken: een must in Bocas!

Inbegrepen bij een verblijf bij Eclypse zijn ook de kayaks, die je kunt pakken wanneer je daar zin in hebt. Mijn vriend en ik kunnen een kayaktochtje niet weerstaan en maken de tweede dag een prachtige tocht door de baai van Bastimentos. Het water is niet diep, waardoor je niet zelden gewoon de bodem kunt zien. Ook zien we vissen en komen er verschillende bootjes voorbij. Heerlijk! Aanrader!

N.B. Extra leuk aan kayakken hier is dat de locals nog echt erop uitgaan met hun houten kano’s. Om te vissen bijvoorbeeld! Een must-do tijdens je verblijf in Bocas del Toro dus.

 

Kayakken bij Eclypse del Mar

Kayakken bij Eclypse del Mar

Kayakken

In actie!

Sunset vanaf Eclypse

 

Eilandtour

Hoe mooi ons resort en ‘ons’ eiland ook zijn, het is zeker de moeite waard om ook wat andere eilanden van Bocas del Toro te verkennen. Ideaal hiervoor is een eilandtour, die op diverse plekken in Bocas worden aangeboden. Wij gaan mee met Transparente Tours, helaas op een regenachtige dag. Maar alles wat je hier ziet kan dus alleen nog maar mooier uitvallen wanneer je er zelf bent 😉

We beginnen onze dag in Dolphin Bay, waar we – hoe kan het ook anders – dolfijnen spotten. Hele groepen zelfs! Op de foto zetten blijkt lastig, dus genieten we maar volop met ons blote oog. Daarna varen we naar Zapatilla Island, een onbewoond eilandje ten oosten van Bastimentos. We maken er en wandeling door de ongerepte jungle en banen onze weg terug over het bountystrand. Terug naar Bastimentos stoppen we nog even om te snorkelen, te lunchen en om luiaards te spotten. Heel gaaf om ze zó in het wild te zien! Ook zien we zeesterren op de bodem van de zee liggen. Prachtig om zo naar te kijken vanuit de boot. Ik weet dat veel mensen ze proberen op te pakken voor een foto op Instagram, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Dolfijnen spotten

Zapatillas

Drink met je billen bloot…

Luiaard gespot

 

Canenero – Bibi’s on the Beach

Op onze laatste avond gaan we eten bij Bibi’s on the Beach op Isla Canenero. Dit restaurant hebben we getipt gekregen van onze reisspecialist Liesbet van Better Places en ook op TripAdvisor wordt Bibi’s goed beoordeeld. Kleine moeite dus om dat even te gaan checken en een boottaxi naar Canenero te nemen 😉

Vijf minuten later arriveren we op het prachtige eiland Canenero. Het zand is wit en de palmbomen wuiven ons tegemoet. Op het strand – wat best zeldzaam is voor Bocas del Toro – spelen local kids. Ik vind het nu al leuk!

Vanaf de steiger lopen we in twee minuutjes naar Bibi’s. Vervolgens zien we achtereenvolgens de zon ondergaan, drinken we de heerlijkste piña collada’s, zwemmen de roggen onder de vlonder door en genieten we van verse vis en calamaris. Topplek!

Piña collada bij Bibi’s on the Beach

Sunset bij Bibi’s on the Beach

 

Fin

De volgende dag zit onze mini-vakantie in Bocas er al weer op. Maar wat zijn we blij dat we de tijd hebben genomen om toch deze (ietwat afgelegen) eilanden te bezoeken! Enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat Eclypse del Mar echt geisoleerd ligt. Je moet altijd een watertaxi nemen om ergens te komen, zelfs om bij de buren te gaan eten. Maar tegelijkertijd is dit ook weer de charme van Bocas: alles gebeurt op het water. Boten zijn de nieuwe auto’s! En wil je echt tot rust komen, dan is dat geïsoleerde van Eclypse juist ideaal. Voor backpackers en digital nomads op zoek naar gezelligheid Isla Colon wellicht een beter eiland. Maar staar je vooral niet blind op het hoofdeiland: Bocas del Toro heeft meer te bieden, waaronder dus Bastimentos en Canenero. The choice is yours 😉

 

Adios Bocas del Toro, je was prachtig! 

Eclypse del Mar

 

Ons verblijf op Bastimentos werd gesponsord door Better Places. Dit doet uiteraard niets af aan mijn oordeel, zoals jullie van mij gewend zijn. Dankjewel Better Places!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *