De drie grootste uitdagingen voor digital nomads


Digital nomad op Nomad Cruise

 

Werken vanuit je strandstoel onder een wuivende palmboom met uitzicht op zee? Dat doen we alleen voor de foto’s. In werkelijkheid is werken als digital nomad minstens zo pittig als ‘normaal’ ondernemen. En dat komt door deze drie uitdagingen voor digital nomads.

 

Toen ik eind november 2015 besloot om fulltime te gaan freelancen, kreeg ik daar de ‘optie om te gaan werken als digital nomad’ gratis bij. Ik focus mij namelijk op online werk en zit de hele dag achter mijn laptop. Dat kan ik dus net zo goed in een ander land doen!

 

Mijn eerste ervaring als digital nomad

Meteen mijn eerste maand als fulltime freelancer vertrok ik naar Thailand en Nieuw-Zeeland. Deels voor vakantie, en deels om die digital nomad-lifestyle eens te testen. Ik kwam er al snel achter dat je tijdens zo’n trip moet kiezen tussen óf chillen, óf werken. Half werkend achter je laptop genieten van de zon is geen optie. Dan doe je het allebei half en dus eigenlijk gewoon niet. Zonde! Beter werk je dus een hele ochtend door en ga je dan de hele middag surfen. Om maar wat te noemen 😉

 

Koh Lanta, Thailand

 

In Nieuw-Zeeland ging het al beter. Daar werkte ik eigenlijk gewoon volle dagen, maar deed in de avonden en (lange) weekenden leuke dingen, die ik niet in Nederland kan doen. Dat werkte goed. Ik kreeg veel gedaan en genoot ook van het leven in Nieuw-Zeeland.

 

Uitdagingen van digital nomads

Sindsdien maakte ik nog veel meer ‘digital nomad-tripjes’. Ik werkte o.a. vanuit Frankrijk, Costa Rica, Nicaragua, Oostenrijk en Panama. Tijdens al die trips leerde ik mijn grootste uitdagingen wel kennen. En ik denk dat meer digital nomads deze problemen hebben. Be aware voor de grootste uitdagingen voor digital nomads.

 

Uitdaging 1: Niet uitrusten/genieten op reis

Als ik besluit om op reis door te werken (en dat doe ik vaak, anders kon ik nooit zo vaak weg), ligt het gevaar op de loer dat ik vervolgens alleen maar aan het werk ben. Dan ben je in een prachtig land vol leuke dingen om te doen en mooie dingen om te zien, en zit je vervolgens de hele dag naar een scherm te staren. Of je doet wel leuke dingen, maar zit met je hoofd nog volledig bij je werk. Dat is niet goed! Dat is zonde van je reis! Wel is het heel begrijpelijk dat dit gebeurt. Het is moeilijk om balans te houden.

Mijn tip? Hanteer maximaal een 6-urige werkdag op reis en werk, werk geen vijf dagen achter elkaar en doe aan slow travel. Als je veel moet werken zie je anders niets van de bestemming!

 

Werken in Costa Rica

 

Uitdaging 2: Niet werken op reis

Het tegenovergestelde van uitdaging één is uitdaging twee: niet werken op reis. Balans houden tussen werken en genieten van de bestemming blijft moeilijk. Soms sla je door naar de werk-kant, maar de andere keer is dat de geniet-kant. Dan ben je in een prachtig land vol leuke dingen om te doen en mooie dingen om te zien en kun je de verleiding niet weerstaan de hele dag leuke dingen te gaan doen en mooie dingen te gaan zien. Dan schiet je werk er bij in. Heel begrijpelijk, want je bent niet voor niets op de plaats van bestemming en wilt van het land genieten. Maar vergeet niet dat je ook door moet blijven werken. Anders is je bankrekening snel leeg en komt er van reizen helemaal niets meer terecht.

Wat mij vaak motiveert om te gaan werken is om weer even te realiseren dat je dit heerlijke leven kan leiden doordat je doorwerkt op reis. Als je geen digital nomad was, was je hier niet eens geweest. Hup, aan de slag dus. Daarna mag je weer genieten.

 

SUP’pen Nusa Lembongan

 

Uitdaging 3: Geen wifi

Deze uitdaging heb je niet altijd in eigen hand. Soms stormt het hard of ligt het internet er om een andere reden uit. In veel tropische landen kan het dan gebeuren dat je dus niet kunt werken. Het gebeurde me laatst nog, toen ik in Boquete in Panama was. Het stormde en dus(?) viel de wifi uit. In La Fortuna (Costa Rica) was de wifi zo slecht dat ik geen verbinding kreeg via Skype. En in Santa Catalina (Panama) was de wifi zo belabberd dat een nabijgelegen hostel glasvezel had laten doortrekken vanaf een dorp 40 kilometer verder op. Daar kon ik dus gelukkig terecht tegen een kleine vergoeding.

Hoe je dit voorkomt? Check van te voren goed hoe de wifi is in het land waar je heengaat én de plaats waar je heengaat. Dit kan namelijk per plaats verschillen. Het kan zelfs per hotel verschillen, blijkbaar. Wat ook helpt is een lokaal SIM-kaartje kopen met internet en dit als hotspot gebruiken voor je laptop. Maar wederom: dan moet het internet überhaupt wel goed zijn op die bestemming.

 

Sugar Mama’s Café in Santa Catalina – a lifesaver

 

Tip: event voor digital nomads (in de dop)

Meer weten over locatie-onafhankelijk werken? Kom 9 januari 2018 naar een nieuwe editie van De Reislustige Freelancer! Tijdens dit event ontmoet je andere reislustige freelancers met dezelfde drang naar vrijheid, liefde voor reizen én ondernemen, hoor je inspirerende verhalen van mensen die de sprong waagden en is er volop gelegenheid tot netwerken en borrelen. Bekijk hier het FB-event (en zet je op ‘geïnteresseerd’ om op de hoogte te blijven!).

 

De Reislustige Freelancer

De Reislustige Freelancer – Suzanne van Duijn & Jessica Lokker

 

Wat lijkt jouw de grooste uitdaging aan werken als digital nomad? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *