Rondreis Jamaica: route, tips en bezienswaardigheden voor een roadtrip 5


Ter land, ter zee…

Ga jij rondreizen door Jamaica? In deze blog deel ik mijn tips voor de ideale route en de mooiste bezienswaardigheden tijdens een rondreis Jamaica.

In maart 2018 was ik voor het eerst in Jamaica en dat is mij zeer goed bevallen. Wat een prachtig land! Zowel de natuur als de cultuur (bevolking, muziek, eten…) sprak mij erg aan. Ik was in Jamaica om de nieuwste rondreis van Better Places te ervaren en daarover content te maken, om zo deze achtdaagse roadtrip te promoten. Nou, dat was geen straf! En ook niet moeilijk, want Jamaica leent zich uitstekende voor een rondreis en ook een roadtrip met eigen auto. Hoewel ik liever langer was gebleven is acht dagen prima voor een rondreis Jamaica. Lees verder voor mijn route, mooiste bezienswaardigheden en meer Jamaica-tips.

-> Bekijk hier al mijn Jamaica vlogs (a.k.a. Rasta Roadtrip)

Roadtrip Jamaica: route, bezienswaardigheden en tips

Jah man! Jamaica heeft de mooiste stranden ter wereld. Van het populaire Negril tot verlaten strandjes als Winnifred Beach in het oosten en Treasure Beach in het zuiden. Maar er is nog zoveel meer! Niet voor niets behaalde Jamaica de 14de plek in TripAdvisor’s Top 25 bestemmingen ter wereld 2018. Je vindt er intens groene jungle, kraakhelder water, heerlijk eten, prachtige watervallen, vrolijke en vriendelijke bewoners, altijd lekker weer én natuurlijk overal een fijn deuntje op de achtergrond. Een ideaal land voor een rondreis dus! Ontdek schitterend en relaxed Jamaica en ervaar zelf de schoonheid van het avontuurlijke eiland van de Caribbean.

-> Wist jij deze tien dingen al over Jamaica?

Onze route Rasta Roadtrip Jamaica

Veiligheid in Jamaica

Hoewel stereotypes in films en sporadische nieuwsberichten over onrust wellicht anders doen vermoeden, is Jamaica veiliger dan ooit. Dat liet Jamaica’s Minister van Toerisme begin 2018 nog weten. Slechts 0,01 procent van de toeristen in Jamaica wordt slachtoffer van criminaliteit. Dat mensen van wereldwijd graag naar Jamaica komen blijkt uit het feit dat het toerisme er afgelopen jaren flink is gestegen. In 2017 verwelkomde Jamaica een recordaantal van 4,3 miljoen toeristen, een stijging van 12,1 procent ten opzichte van 2016. Geen reden om niet te gaan dus!

In deze video vertel ik meer over de veiligheid in Jamaica

Bezienswaardigheden Jamaica

De prachtige natuur van Jamaica is de mooiste bezienswaardigheid van het land. Van tropische stranden met wit of goudgeel zand en turquoise zee tot watervallen met tientallen plateaus. Van woest oerwoud tot schitterende rivieren. De natuurliefhebber komt in Jamaica sowieso aan zijn trekken. Beleef de natuur optimaal met een tochtje per bamboevlot, wandel door de Blue Mountains en zwem bij (of beklim) de mooiste waterval van Jamaica. In het zuiden van Jamaica vind je uitgestrekte prairie-landschappen, verborgen baaitjes en mangrovebossen. Spot krokodillen in de Black River en aanschouw dolfijnen naast je boot op weg naar de legendarische Pelican Bar. Of je nu het nachtleven in Kingston of de rust van een afgelegen retreat wilt ervaren, Jamaica heeft het! Overigens is contact met de bewoners eveneens een echte must! Geniet van hun Afrikaans-Caribische kookkunsten en leer meer over de geschiedenis van de vriendelijke, vrolijke en relaxte Jamaicanen.

Is het niet prachtig?

Route

Jamaica leent zich uitstekend voor een achtdaagse rondreis. Dit was onze route en dit hebben we overal gedaan:

Dag 1: Aankomst Montego Bay

De eerste dag kwamen we ’s avonds laat aan in Montego Bay, waar ook het vliegveld is. We sliepen in het SeaGarden Beach Resort.

Montego Bay

Dag 2: Montego Bay naar Portland

De eerste dag rijd je van Montego Bay, waar het vliegveld is, langs de tropische noordkust naar Portland, in het noordoosten van Jamaica. De weg is hier zeer goed en je kunt een hoop zien in korte tijd. Maak kennis met de natuur en historie van Jamaica in de Green Grotto Caves, een indrukkend grottenstelsel waar menig Afrikaan, Spanjaard en Brit zich door de eeuwen heen heeft schuilgehouden. Verderop vind je Dunn’s River Falls, een 183 meter lange waterval, die via tientallen plateaus uitloopt in de Caribische Zee. Nabij Port Antonio, de hoofdstad van de regio Portland, ligt het Blue Lagoon, een prachtig blauw meertje dat wel 55 meter diep is. Ontdek de omgeving met een boottochtje en overnacht hier in een schitterende boomhut van Kanopi House.

Kanopi House, bij de Blue Lagoon

Dag 3: Bamboevlot varen en Frenchman’s Cove

Bamboevlotten werden voorheen gebruikt om via de rivier bananen te vervoeren. Vandaag de dag is het bij uitstek een vervoersmiddel voor toeristen om het beeldschone binnenland van Jamaica te ontdekken. Laat je rondvaren over de River Grande, lunch met een traditionele maaltijd bij Belinda’s langs de rivier en sluit af aan de Caribische kust, waar talloze kleine maar schitterende strandjes op je liggen te wachten. Frenchman’s Cove is oogverblindend, maar ook Winnifred Beach mag er wezen.

Bamboo rafting

Dag 4: Door de Blue Mountains naar Kingston

Een bezoek aan de Blue Mountains mag tijdens je vakantie Jamaica niet ontbreken! Gelukkig ontkom je er eigenlijk niet aan als je het eiland rondreist. De weg naar Kingston loopt door de Blue Mountains, waar je het hoogste punt (ruim 2.250 meter) van Jamaica kunt vinden. Ideaal voor liefhebbers van een stevige hike, maar ook koffiedrinkers zijn hier aan het juiste adres. Bezoek een koffieplantages en leer meer over je favoriete drankje tijdens een actieve tour over het landgoed. Vanuit de Blue Mountains – vernoemd naar de blauwe gloed die over de bergen kan hangen – zie je Kingston al liggen. De hoofdstad van Jamaica is zeer geschikt voor een gezellig avondje uit. Ga naar Red Bones Blues Café voor live muziek en heerlijk eten. We sliepen in het Knutsford Court Hotel.

Blue Mountains

Dag 5: Black River en YS Falls

Na een klein eindje rijden kom je aan bij de Black River, een rivier met helder water maar met een zwarte bodem. Hierdoor lijkt het water zwart, tot je een krokodil(!) ziet zwemmen. Fotocamera’s klaar en handen binnen boord, want krokodillen spotten is hier praktisch een garantie. Het mangrovebos en de andere natuur waar je doorheen vaart is eveneens de moeite waard. Verderop vind je YS Falls, misschien nog wel mooier (want minder toeristisch) dan de Dunn’s River Falls. Slinger als Tarzan (of Jane) het turquoise water in en lunch met echte Jerk Chicken bij het eetstalletje voor de ingang. Aanrader! We slapen die avond in Jake’s Hotel.

YS Falls

Dag 6: Treasure Beach

Word wakker in het legendarische Jake’s Hotel aan Treasure Beach. Dit pareltje staat al sinds jaar en dag bekend om de relaxte, boho vibes. Het kleinschalige hotel – vernoemd naar de family parrot – ligt aan zee en biedt prachtige, betaalbare accommodaties aan voor de avontuurlijke reiziger. Het eten is er heerlijk, maar ook Lover’s Leap is een aanrader. Al was het alleen maar om er van het uitzicht te genieten… Vanaf Jake’s rijd je twee uur naar Negril, waar de kilometers lange stranden op je wachten. Maar hoe mooi het hier ook is, nog leuker is het om te verblijven in Zimbali Retreat, een kleinschalig resort’je middenin de jungle, op 22 kilometer van Negril.

Jake’s bij Treasure Beach

Dag 7: Negril en omgeving

Hoewel Zimbali Retreat – geïnspireerd op Zimbabwe en Bali – slechts een handjevol kamers telt, hoef je je hier niet te vervelen. Wie al genoeg tot rust is gekomen kan een rondleiding over het terrein krijgen, waar menig groente en fruit te vinden is. ’s Avonds doe je mee aan de cooking experience, waar voor je neus maar liefst vijf gangen worden bereid en waar je heerlijk van zult genieten. Ook leuk is om op pad te gaan met Fire, een échte rastaman die in een zelfgebouwde hut in de heuvels woont. Fire laat je zien hoe hij leeft van en in de natuur en kookt een zalige, vegetarische maaltijd voor je van tijdens de wandeling verzamelde etenswaren.

Fire de Rastaman

Dag 8: Terug naar het vliegveld

De dag voor en na de rondreis ben je druk met vliegen. Met TUI vlieg je vanaf Amsterdam in circa elf uur – via Punta Cana – naar Montego Bay. Met wind mee doe je er op de terugweg slechts acht uur over. Lang leve de directe vlucht!

Mijn ervaring

Jamaica is schitterend! Veel mensen denken bij Jamaica alleen aan strand, of denken dat het gevaarlijk is. Maar Jamaica heeft mij het tegendeel bewezen. Er is zoveel te zien en te doen en de bewoners zijn enorm vriendelijk en vrolijk. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld! Jamaica heeft echt meer te bieden dan alleen de stranden. Hoewel die ook prachtig zijn trouwens! Hoogtepuntjes waren voor mij het prachtige binnenland en het contact met de locals. Oh, en ons boottochtje naar de Pelican Bar natuurlijk, waar we verrast werden door een groep dolfijnen. En dan heb ik het lekkere eten en de toffe hotels – Kanopi House, Jake’s Hotel en Zimbali Retreat – nog niet eens genoemd. Alle credits naar Better Places voor de goede organisatie en mooie route! Ik kan Jamaica zeker aanraden aan avontuurlijke reizigers die niet te ver willen vliegen en een originele, veelzijdige bestemming willen ontdekken op eigen houtje.

Liefde voor de jungle van Jamaica (Kanopi House)

Zelf rondreizen per huurauto of bus of chauffeur?

Je kunt ervoor kiezen om Jamaica met de bus of een chauffeur te ontdekken. Nog avontuurlijker – en vrijer – is het om met een eigen huurauto rond te reizen. Ja, in Jamaica rijdt men links, net als in het Verenigd Koninkrijk, Kenia, Australië, Nieuw-Zeeland en nog veel meer plekken ter wereld. Even wennen, maar al gauw voelt het als je tweede natuur. Volg simpelweg de auto voor je en je weet dat je op de goede weghelft zit! De wegen in Jamaica lopen uiteen van piekfijn in orde tot bergachtig en met gaten. Het noorden heeft over het algemeen betere wegen dan het zuiden. Iets om aan te denken als je het hele eiland door wilt. Van noord naar zuid ontkom je evenmin aan het berglandschap. Hierdoor zijn de afstanden in werkelijkheid vaak langer dan het er op de kaart uitziet. Wie de wegen van Jamaica niet onderschat heeft een extra leuke trip. The journey is the destination!

Rasta Roadtrip!

Weer

Jamaica is tropisch en het is er eigenlijk altijd warm en zonnig. Wel kan het er soms (even) flink regenen. De meest droge periode is van januari tot en met april. In deze maanden heb je het beste weer. In mei en juni en september en november valt er de meeste regen. Het oosten van Jamaica is overigens regenachtiger dan het westen, waar veel badplaatsen liggen. Van juni tot en met oktober is het orkaanseizoen in Jamaica. Maar wees niet bang, de meeste orkanen die bij Jamaica terecht komen zijn vaak al behoorlijk in kracht afgenomen.

Negril Beach

Taal

Superfijn! In Jamaica wordt goed Engels gesproken. Engels is de officiële voertaal van het land. Al spreken de lokale bewoners onderling veelal hun eigen taal, het Patois of Jamaicaans Creools (ook wel ‘Jamaicaans’). Het Jamaicaans is een mix van Engels, Afrikaanse talen, Spaans, Portugees en zelfs Hindoestaans en Mandarijn. De taal is een goede weerspiegeling van de geschiedenis en bewoners van Jamaica.

Zimbali Retreat

Reisverzekering

Vergeet geen reisverzekering af te sluiten als je een (verre) reis gaat maken. Zelf zit ik bij FBTO. Daar heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking én zakelijke dekking. Omdat ik regelmatig werk op reis, en zaken en privé bij mij een beetje door elkaar heen lopen, is dit wel zo fijn. Voor Jamaica heb je in ieder geval een reisverzekering nodig met dekking buiten Europa.

Ook doen?

Ook deze reis maken? Boek je vliegtickets bij TUI en regel alles zelf, of boek via Better Places!

Lijkt jouw dit een toffe rondreis? 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Met heel veel dank aan Better Places en Visit Jamaica! Kijk voor meer informatie op  www.visitjamaica.com of op Facebook.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Rondreis Jamaica: route, tips en bezienswaardigheden voor een roadtrip

  • jo hudales

    Mooi artikel , en het klopt precies . DE criminaliteit wordt sterk overdreven , vooral door de resorts die liever willen dat de gasten hun geld bij hen uitgeven en niet “buiten” . Wij reizen met onze auto al jaren het hele eiland door en hebben ons nog nooit onveilig gevoeld . gebruik je logisch verstand dan is alle oke .
    Jamaica heeft hel veel moois te bieden , wij hebben na 10 jaar nog lang niet alles gezien .
    Omdat wij na gereisd te hebben in Europa, Azie en Zuid-Amerika toch steeds weer terug gingen naar Jamaica hebben wij hier 7 jaar geleden een huis gekocht in een klein dorpje dat bij Ocho Rios hoort , en zijn zelfs begin van dit jaar begonnen met 2 kamers in ons huis te verhuren als B&B om ook andere mensen de kans te geven om het echte Jamaica te leren kennen buiten de resorts .
    Het bevalt prima , onze gasten genieten van de mooie plekken op het eiland , waar ze met een touroperator niet zouden komen en wij genieten ervan om te zien hoe onze gasten genieten.

  • Francien

    Hi!
    Leuk artikel, ik ben aan het orienteren op mijn volgende reis en Jamaica staat hoog op mijn lijstje. Wat ik me wel afvraag; Overal op internet kom ik reizen van 1 a 2 weken tegen, wij zouden graag 3 weken willen (zelf rijdend) Is dat erg lang om het land te zien? We gaan voor avontuur en willen niet elke dag ergens anders doorbrengen.

    • Suzanne Bericht auteur

      Ha Francien, leuk dat je gaat! Ik denk dat drie weken prima te doen is als je een beetje van de gebaande paden afgaat. Wij zijn 8 dagen geweest maar hebben elke dag ergens anders geslapen, dus veel in de auto gezeten en niet eens echt uitgerust op een strand. Twee weken zou ik dus liever hebben gedaan, maar drie kan zeker ook. Ik verveel me niet snel ergens, en er is echt genoeg te doen wat we nu niet gedaan hebben. Geniet ervan en take it slow, it’s Jamaica!

  • Danielle Clarisse

    Hee, heel leuk om je blog te lezen en je videos te zien! Wij zijn ook aan het oriënteren om 2 weken rond te reizen, vergelijkbare route zoals die van jullie.
    Wat ik me heel erg afvraag is hoe je het autorijden hebt ervaren? Op fb (forum) raden heel veel mensen het af om zelf met te auto te rijden omdat het gevaarlijk is. Veel gaten in de weg en ze rijden als gekken. Je wordt echt een beetje bang gemaakt.

    Dus vandaar, hoe was het? En hebben jullie vaker een auto gehuurd buiten Europa?
    En hoe is de reistijd tussen de verschillende plekken? Maps geeft maar een paar uur aan, 2 en max 3 uur maar ik denk dat dat wel anders is in werkelijkheid?

    Groetjes Daniëlle