Jamaica: van all-inclusive strandbestemming naar avontuurlijke rondreis 2


Prachtig Jamaica met natuur, cultuur en historie

Saai en onveilig? Helemaal niet! Jamaica is een Caribisch paradijs en heeft veel meer te bieden dan schitterende stranden. Ook voor de avontuurlijke reiziger!

Het is makkelijk om Jamaica te zien als ultieme all-inclusive strandbestemming. Het zand is er wit, de zee Caribisch blauw en de palmbomen wuiven je toe. Toch is het ronduit zonde je hele vakantie op het strand van Jamaica door te brengen. Zeker als je in één van de all-inclusive resorts in het noorden verblijft. Jamaica heeft zoveel meer te bieden. Bovendien profiteert slechts een deel van het eiland (en rijke buitenlandse ondernemers) van dit regionale massatoerisme. Een rondreis Jamaica laat je niet alleen kennismaken met álle pracht van het land, maar laat ook andere regio’s en microlokale bewoners van Jamaica meegenieten van het toerisme.

Bekijk al mijn Instagram-foto’s van Jamaica hier!

Ontdekkingsreis

Met een tussenstop in Punta Cana vlieg ik in totaal elf uur de Atlantische Oceaan over naar Montego Bay, de belangrijkste internationale luchthaven van Jamaica. Hoewel elf uur vliegen geen pretje is, is het toch een stuk sneller dan mijn vorige trip naar het Verre Westen, toen ik twee weken op een cruiseschip zat. Op zee ervaar je goed hoe groot de wereld nog steeds is. Met die gedachte in mijn achterhoofd ben ik dan ook blij dat ik het gemak heb om naar Jamaica te vliegen, ‘even’ voor een week.

Een stukje geschiedenis

Ook deze reis heeft Columbus al eerder afgelegd. Tijdens zijn tweede ontdekkingsreis, in 1493, ‘ontdekte’ hij Jamaica. Maar net als bij zijn andere ontdekkingen was eveneens Jamaica reeds bewoond. Sinds de zevende eeuw woonden er namelijk al Indianen, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika kwamen. Al snel werden deze eerste bewoners uitgeroeid door de Spaanse kolonisten en de ziektes en het geweld dat zij met zich meenamen. Om toch iemand het vuile werk te laten doen, werden Afrikaanse slaven naar het eiland gebracht. Dit nam pas echt een vlucht toen Jamaica in de zeventiende eeuw werd veroverd door de Britten. De slavernij zette helaas door tot in 1838. Toen kwam de slavernij in het hele Britse imperium gelukkig tot een einde. In 1944 kreeg Jamaica volledig zelfbestuur en algemeen kiesrecht. Pas sinds 1962 is Jamaica onafhankelijk, al behoort het land nog steeds toe tot Gemenebest, net als Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Kenia en tientallen andere landen, en is Queen Elizabeth Jamaica’s Koningin.

Uitzicht vanaf Lover’s Leap, in het zuiden

We gaan op roadtrip!

Rasta Roadtrip

Net als menig (massa)toerist begint ook mijn vakantie Jamaica in Montego Bay, waar ik na mijn lange vlucht gelukkig snel een fijn hotelbed kan induiken. Maar in tegenstelling tot de meeste andere toeristen check ik de volgende ochtend alweer uit en mag ik mijn all-inclusive bandje inleveren. Hoera, mijn rondreis gaat beginnen! In een week tijd ga ik ‘de rest van’ Jamaica ontdekken, met het doel jullie het ‘alternatieve’, avontuurlijke, veilige, vriendelijke, prachtige, duurzame Jamaica te laten zien. Jaja, de lat ligt hoog. Maar ik kan blij zeggen – spoiler! – dat Jamaica al mijn verwachtingen heeft waargemaakt. Of eigenlijk: overtroffen. Want ook ik was toch een beetje bang voor de vooroordelen die aan Jamaica lijken te kleven.

Jah man!

Al tijdens de eerste echte rit – van Montego Bay naar Portland, de regio in het noordoosten van Jamaica, dus langs de gehele noordkust – verbaas ik me over de prachtige natuur van Jamaica. Het eiland is supergroen, in tegenstelling tot de ABC-eilanden, mijn enige echte Caribsche ervaring pre-Jamaica. Groen heb ik eerder al ervaren in ondermeer Costa Rica, Panama en Indonesië, maar daar was het water van de rivieren en de zee niet zó blauw. Deze combinatie is goud!

Rasta Crew

Voor onze bus

Blue Lagoon en omgeving

We verblijven twee nachten in een kleinschalig resortje aan Blue Lagoon, ten oosten van de stad Port Antonio. Kanopi House heeft totaal negen ‘boomhutten’, die meer weg hebben van riante bungalows op palen. Wij krijgen ‘Upper Dack’ toegewezen, met een weids uitzicht op niets anders dan jungle. Er zijn geen gordijnen, dus we gaan letterlijk met het oerwoud naar bed en we staan ermee op. ’s Nachts horen we ontelbaar veel dieren – insecten en vogels denk ik – en ’s morgens zie ik door de hoge groene bomen de zon opkomen. In één woord wauw!

Kanopi House

Eten is bij Kanopi House ook geen straf: het restaurant heeft uitzicht over het oerwoud en de zee. Uit zicht is de Blue Lagoon, waar we vanaf het hotel in een paar minuten heen lopen door de heuvel af te dalen. Bijzonder aan dit blauwe meer is dat je aan de oevers nog kan staan, maar het meer snel heel diep wordt, tot wel 55 meter diep. Samen met een mannetje van het hotel maken we een prachtig boottochtje over de Blue Lagoon en langs de ruige rotsen van de Jamaicaanse kustlijn. Onderweg zien we nog veel meer groen en een paar verborgen strandjes.

Kanopi House, bij de Blue Lagoon

When Blue Lagoon meets the Caribbean Sea

Bamboevlot varen

Volgende hoogtepunt is het bamboevlot varen, dat we doen op de River Grande. Toegegeven, elke toerist doet dit in Jamaica, maar omdat we de enige zijn op de hele rivier, voelen we ons toch heel speciaal. Bovendien is het een prachtige tocht door schitterende natuur mét historie en een heerlijke, bijzondere lunch tussendoor. De bamboevlotten – handgemaakt door de kapiteins – werden vroeger gebruikt voor het vervoer van bananen. Een zware klus! Lunchen doen we bij Belinda’s, een klein restaurantje aan de rand van de rivier, gemaakt van een paar stukken hout en bamboe. En ik maar hopen dat er wifi zou zijn 😉 Grapje natuurlijk! Belinda weet er wat van te maken en we genieten van de heerlijke traditionele crayfish in curry met rijst, bonen, groenten en verschillende deegspecialiteiten.

Frenchman’s Cove

We sluiten de dag af bij Frenchman’s Cove, een idyllisch strandje in een kleine baai, waar een zoet water riviertje uitmondt in de Caribische zee. Dit zorgt niet alleen voor mooie Instagram-kiekjes, maar eveneens voor een mengelmoes van koud en warm water als je een duik neemt. Hetzelfde hebben we bij de Blue Lagoon ervaren. Bijzonder! (Zie Instagram-foto bovenaan dit artikel).

Bamboevlot varen

Zwaar werk!

Via de Blue Mountains naar Kingston

Sla de Blue Mountains ook zeker niet over als je in Jamaica bent. Het is letterlijk het hoogtepunt van je reis (ruim 2.250 meter hoog is de top), maar ook figuurlijk komen de bergen met blauwe gloed in aanmerking. De hele route staar je uit het raam naar schitterende vergezichten en berglandschappen. Een bezoekje aan een koffieplantage kan evenmin ontbreken hier: Jamaica produceert de beste koffie ter wereld! Interessant, leuk en leerzaam om meer te horen, zien en proeven van deze bijzondere koffie!

Red Bones

We slaan wij Kingston niet over, maar bezoeken niet het Bob Marley Museum. Liever dompelen wij ons onder in het nachtleven van (New) Kingston, waar de hoofdstad – bij de locals – bekend om staat. Onze chauffeur Kevin tipt ons Red Bones Blues Café voor live muziek en lekker eten. Dit blijkt een aanrader, al hebben wij de pech dat het maandag is en dus zeer rustig wat nachtleven betreft. Toch genieten we van het ‘local life’, waarna we ’s avonds een taxi terugnemen naar het hotel.

Niels in de Blue Mountains

Blue Mountains

Op de koffieplantage

Community Tourism

Wie écht off the beaten track wilt reizen in Jamaica gaat naar het zuiden, en dan met name de omgeving van Treasure Beach. Deze regio heeft duurzaam toerisme praktisch uitgevonden. Accommodaties zijn hier kleinschalig en eten en personeel wordt allemaal uit de omgeving gehaald, zodat de regio en diens bewoners profiteren van het toerisme (en daar niet aan ten onder gaan).

Dol-fijn

Ik zie natuur die ik nooit bij Jamaica had verwacht (zie foto’s) en word verrast door een groep dolfijnen tijdens een boottochtje naar de Pelican Bar. Dat zijn de kleine grote geluksmomentjes! Favoriet is Jake’s Hotel, een toffe accommodatie aan het water bij Treasure Beach met verschillende mooie hotelkamers, bungalows en villa’s, een goed restaurant en supervriendelijk personeel. Jake’s is één van de oudste hotels in de regio en ook hier staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Me like!

Op weg naar Jake’s

Black River Safari

Dolfijnen spotten

Jake’s Hotel

Waking up with a view

Health before wealth

De laatste bestemming van onze rondreis Jamaica is het Zimbali Retreat, een zeer kleinschalig resortje op zo’n 20 kilometer afstand van badplaats Negril. Het Zimbali Retreat ligt echter middenin het oerwoud, tussen de heuvels vol bamboe, palmbomen en bananenbomen in. Je kunt hier écht even tot rust komen en één zij met de natuur. ‘No farms no food’ is dan ook het mantra van Zimbali, dat is opgericht door de ver-Jamaicaanste Amerikaan Mark en geïnspireerd is op Zimbabwe en Bali. Zimbali is bijna zelfvoorzienend: achter het resort ligt een grote moestuin met praktisch alle groente- en fruitsoorten die er op Jamaica groeien. De rest van het eten wordt gekocht bij de locals, zodat ook hier de community weer mee profiteert van het groeiend toerisme.

Foodie paradise

Wil je het lokale eten proeven? Dan kun je genieten van een vijfgangendiner a.k.a. cooking experience bij Zimbali zelf of mee gaan met rastaman en buurman Fire. Fire woont in een zelfgebouwde hut op de berg naast Zimbali en sprokkelt in de natuur zijn eigen eten en drinken bij elkaar. In een half uur wandelen wij met hem mee de berg op, waarna we een heerlijke lunch voorgeschoteld krijgen van pompoen, zoete aardappel, callaloo, sojabonen en andere groenten. Rasta’s eten veelal vegetarisch! Ongelofelijk dat hij dit met eten uit het bos in zijn zelfgebouwde hut heeft weten te maken. Overigens kiezen veel rasta’s als Fire bewust voor dit leven. Rasta’s geloven in puur leven en geven niet veel om materiële zaken. Health before wealth is dan ook Fire’s motto. Een inspirerende dag!

Zimbali Retreat

Rastaman Fire

Fire’s specialiteit

Rondreis Jamaica: The End

We sluiten onze rondreis Jamaica tóch nog af met een kort bezoekje aan het mooie Negril. Helaas voel je je hier nooit alleen, maar Negril verrast me wel door haar schoonheid. Prachtige rotsen en kliffen vanaf waar we de zon zien onder gaan en bootjes voorbij zien komen, en schitterende witte stranden met turquoise water. Mooier wordt het niet! Drukker helaas wel. Ik snap het wel, want ook mij heeft Jamaica te pakken! De oplossing schuilt hem daarom – nogmaals – in het verspeiden van de toeristen. Maak een rondreis, boek lokaal, ga op ontdekking. Niet alleen kom je dan veel meer mooiere plekken dan alleen de bekende trekpleisters, maar ook help je alle Jamaicanen om mee te genieten van het toerisme. En dat zou alle bewoners van een prachtige, populaire bestemming toch moeten zijn gegund?

Heeft deze blog over Jamaica jou verrast? Had jij bij Jamaica aan een avontuurlijke rondreis door schitterende natuur gedacht? Laat me weten als je vragen hebt over Jamaica en/of over de veiligheid!

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Met veel dank aan Better Places en Ontdek JamaicaVisit Jamaica.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Jamaica: van all-inclusive strandbestemming naar avontuurlijke rondreis

  • Ann

    Hoi Suzanne,
    Ik ben razend benieuwd om te horen hoeveel het budget zo ongeveer was voor deze reis.
    Of mag ik dit niet vragen? Gewoon om een idee te hebben. Alvast bedankt!!

    • Suzanne Bericht auteur

      Ha Ann,

      Deze reis was een persreis, dus ik heb dit zelf niet betaald. Maar elke dag een goed hotel, een chauffeur en het vliegticket samen waren al snel 1500 euro p.p. denk ik.

      Groetjes